Deputaţii ruşi au adoptat miercuri o rezoluţie prin care denunţă o presupusă prezenţă a unor ”mercenari” francezi care luptă în favoarea Kievului în Ucraina, o acuzaţie respinsă de Paris, care denunţă o campanie de dezinformare a Kremlinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste acuzaţii de ”mercenariat” intervin în contextul în care Franţa şi-a multiplicat, în ultimele săptămâni, promisiuni de înarmare a Ucrainei şi se pregăteşte să încheie un acord în domeniul securităţii cu Kievul.

Franţa nu dezminte prezenţa unor francezi în rândul armatei ucrainene, ci respinge sugestia rusă potrivit căreia Parisul este implicat în recrutarea lor.

”Este regretabil că autorităţile franceze, care au fost odinioară, împreună cu ţara noastră, unii dintre iniţaitorii unei destinderi politico-militare în Europa, prelungesc prin acţiunile lor agonia regimului nazist de la Kiev”, denunţă deputaţii ruşi în această rezoluţie transmisă Adunării Naţionale franceze.

Textul, care reia versiunea Kremlinului ce prezintă Războiul din Ucraina drept o prelungire a războiului împotriva lui Adolf Hilter, a fost publicată pe site-ul Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

”Cu cine avem de-a face atunci când vorbim despre Franţa şi francezi? Cu moştenitorii ideologici ai legendarului preşedinte francez şi general de Gaulle (...)? Sau cu susţinători ai colaboratorului şi criminalului mareşal Pétain (...)?”, se arată în text.

La 17 ianuarie, armata rusă a anunţat că a distrus o clădire din Harkov (nord-est) în care erau desfăşuraţi ”mercenari din care majoritatea erau cetăţeni francezi”.

În total 60 de combatanţi au fost ”eliminaţi”, iar alţi 20 răniţi, dădea asigurări atunci Moscova.

O asociaţie franceză prorusă - SOS Donbass - a difuzat apoi o listă cu numele a 13 ”mercenari francezi” prezenţi la Harkov la momentul atacului.

Altă listă cu 30 de nume circulă pe Telegram.

”Insistăm asupra faptului că avem informaţii fiabile care arată că (...) mercenari francezi se află în Ucraina”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El cere autorităţilor franceze să ”aibă grijă” de cetăţenii lor.

Imediat după anunţul armatei ruse, Ministerul francez de Externe a dezminţit şi denunţat ”o nouă manipulare grosolană rusă”, subliniind că Franţa nu dispune ”de «mercenari» nici în Ucraina şi nici în altă parte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.