Poliţia spaniolă anunţă luni că a confiscat - pentru prima oară - ”drone submarine” care pot traversa Strâmtoarea Gibraltar, între Maroc şi Spania, cu până la 200 de kilograme de droguri la bord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această operaţiune au fost confiscate trei ”drone submarine” - două în curs de fabricaţie şi una aproape terminată - ”care urmau să fie livrate unor traficanţi francezi de droguri în vederea transportării unei cantităţi importante de cocaină”, anunţă într-un comunicat poliţia.

Aceste aparate submersibile de dimensiuni mici, dirijate de la distanţă, puteau fi folosite la transportul de droguri de o parte şi de alta a Strâmtorii Gibraltar.

”Este pentru prima oară când” poliţia spanilă ”confiscă acest tip de aparate care operează sub apă, fără echipaj la bord (...) şi care sunt cunoscute sub numele de UUV (Unmanned Underwater Vehicle) sau «drone submarine»”, se arată în comunicat.

Opt persoane au fost arestate în Spania în cadrul acestei operaţiuni, care a condus, de asemenea, la confiscarea unor drone aeriene de dimensiune mare, cu o autonomie de 30 de kilometri, suficient cât să traverseze cei 15 kilometri de strâmtoare dintre Spania şi Maroc, şi care pot transporta droguri.

Reţeaua - care avea clienţi în Danemarca, Franţa, Italia şi Spania - propunea şi alte servicii, de exemplu fabricarea de funduri duble în vehicule în vederea ascunderii şi transportării drogurilor.

Din cauza legăturilor culturale cu America Latină, în care se află ţări producătoare de cocaină, şi a apropierii sale de Maroc, un producător important de haşiş, Spania este una dintre principalele uşi de intrare a drogurilor în Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.