Douzeci şi şapte de militari din Sierra Leone au compărut într-o Curte Marţială, la Freetown, care i-a inculpat cu privire la ”răzvrătire” cu privire la presupusa lor participare la evenimente de la 26 noiembrie, calificate de către Guvern drept o ”tentativă de lovitură de stat”, iar procesul a fost amânat miercuri, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primele ore, la 26 noiembrie, bărbaţi au atacat un depozit militar de armament, două cazărmi, două închisori şi două posturi de poliţie, înfruntând forţe de securitate înarmate.

Confruntări armate s-au soldat cu 21 de morţi - 14 militari, un poliţist, un gardian de închsisoare, un agent de securitate, o femeie şi trei atacatori -, potrivit ministrului Informaţiilor.

Cel puţin 80 de persoane au fost arestate în legătură cu aceste evenimente - majoritatea militari -, potrivit autorităţilor.

Cei 27 de militari erau âmbrăcaţi luni civil sau în uniforma militară la înfăţişarea la Curtea Marţială, la Palatul de Justiţie din Freetown, unde securitatea a fost consolidată, în prezenţa ministrului Justiţiei Mohamed Lamin Tarawalley, potriivit unui jurnalist AFP.

FOSTUL PREŞEDINTE, INCULPAT

Ei întâmpinau dificultăţi în a sta în pcioare în boxa acuzaţilor.

Fostul preşedinte Ernest Bai Koroma, care a condus ţara din 2007 şi până în 2018, a fost inculpat la 3 ianuarie cu privire la patru infracţiuni - inclusiv trădare şi tîinuirea trădării - cu privire la un presupus rol pe care l-a jucat în evenimentele de la 26 noiembrie.

Ernest Bai Koroma se află, de la 9 decembrie, într-un regim de arest la domiciliu.

Dosarul său a fost amânat la 17 ianuarie.

Justiţia din Sierra leone a inculpat la 2 ianuarie 12 presupuşi autori ai ”tentativei de lovitură de stat” - între care Amadu Koita, un fost militar şi gardă de corp a lui Ernest Bai Koroma - urmărit amplu pe reţele de socializare, pe care critica Guvermul preşedintelui Julius Maada Bio, potrivit poliţiei.

Regiunea Africa de Vest a înregistrat începând din 2020 o multiplicare a loviturilor de stat militare (puciuri) în mali, Burkina Faso, Niger şi Guineea şi a unor tentative de puci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.