Două femei au fost arestate în Iran după ce au fost atacate cu iaurt, aparent din cauză că nu şi-au acoperit părul în public, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În videoclipul care a devenit viral, două cliente sunt abordate de un bărbat, care începe să vorbească cu ele. Apoi el ia ceea ce pare a fi o găletuşă de iaurt de pe un raft şi o aruncă furios pe capetele lor.

Magistratura din Iran a afirmat că cele două femei au fost reţinute pentru că şi-au arătat părul, ceea ce este ilegal în Iran.

De asemenea, bărbatul a fost arestat pentru tulburarea ordinii publice, a adăugat sursa citată.

Arestările vin după luni de proteste în această ţară, în timpul cărora s-a cerut eliminarea purtării obligatorii a hijab-ului.

În filmare se văd femeile cum aşteaptă să fie servite, în magazin, de un angajat. Un bărbat care pare să treacă prin zonă intră pentru a le confrunta. După ce vorbeşte, el le atacă în mod repetat cu iaurt. Atacatorul este apoi împins afară din magazin de către proprietar.

Au fost emise mandate de arestare, cei trei fiind astfel arestaţi, a relatat agenţia de ştiri a Magistraturii, Mizan.

Aceasta a adăugat că au fost emise ”notificări obligatorii” pentru proprietarul magazinului pentru a se asigura de respectarea legii.

Nepurtarea hijab-ului este ilegală pentru femei în Iran, însă în oraşele mari multe merg pe stradă fără el, în pofida regulilor.

Mânia şi frustrarea faţă de această lege au dus la dezacorduri în societatea iraniană.

În septembrie, protestele s-au răspândit în republica islamică după moartea Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani reţinută de poliţia moralităţii din Teheran pentru că ar fi purtat ”incorect” hijab-ul.

Protestele s-au extins, dar au rămas legate de problema hijab-ului.

Mii de persoane au fost arestate şi patru protestatari au fost executaţi, din decembrie. Însă autorităţile nu dau semne că ar renunţa.

Un membru al Parlamentului iranian, Hossein Ali Haji Deligani, a emis un ultimatum către magistratură pentru a veni, în următoarele 48 de ore, cu măsuri pentru a stopa încălcarea regulilor.

Sâmbătă, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a reiterat că femeile iraniene ar trebui să poarte hijab-ul ca o ”necesitate religioasă”.

”Hijab-ul este o chestiune legală şi ralierea la ea este obligatorie”, a declarat el, citat de AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.