Un proces împotriva a două artiste, care riscă şapte ani de închisoare din cauza unei piese de teatru, a început luni la Moscova, o nouă ilustrare a represiunii în Rusia în sfera culturală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regizoarea Evghenia Berkovici, în 39 de ani, şi dramaturga Svetlana Petriiciuk, în vârstă de 44 de ani, au fost arestate la 5 mai 2023, acuzate de ”justificarea terorimului”.

Cele două femei au zâmbit la intrarea în sala de judecată, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului. Poliţiştii prezenţi au interzis publicului să le aplaude pe acuzate în semn de susţinere.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Elena Efros, mama Evghgeniei Berkovici, o activistă care susţine deţinuţii politici din Rusia, a declarat AFP că este mulţumită să-şi vadă fiica ”rezistând şi zâmbind”, în pofida circumstanţelor. Ea s-a declarat ”sigură” că apărarea va spune ”tot ceea ce trebuie pentru a demonta absurditatea” acestui capăt de inclupare.

După o zi de deliberări, procesul a fost amânat până marţi. Avocata uneia dintre cele două acuzate, Ksenia Karpinskaia, a declarat AFP că rudele acestora sunt ”foarte afectate” de încarcerea lor de peste un an.

”FEMINISM RADICAL”

Acuzarea vizează un spectacol din 2020, ”Pana lui Finist Şoimanul”, care spune povestea unor rusoaice recrutate pe Internet de către islamişti în Siria şi se duc la ei să se căsătorească

Cele două femei îşi clamează cu fermitate nevinovăţia. ”În această piesă nu există nicio justificare a terorismului”, a declarat luni la tribunal Svetlana Petriiciuk, care spune că ”scopul era să atragă atenţia şi să facă lumină în această problemă”.

Luni, la proces, procuroarea Ekaterina Denisova a dat asigurări, la rândul său, că spectacolul apăra ”terorismul”, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) şi ”romantiza bărbaţii terorişti”.

Ea le-a acuzat pe cele două femei că au promovat un ”feminism radical”. Expresia ”feminism radical”, un termen care nu există la ora actuală în Codul Penal rus, a fost vehoculată de către mai multe personalităţi conservatoare aliate Kremlinului care reproşează Occidentului coruperea moravurilor în Rusia.

Înainte să fie arestată, Evghenia Berkovici, recunoscută în mediile avangardei şi fostă elevă a realizatorului şi regizorului în exil Kiril Serebrennikov, s-a pronunţat în mod public împotriva ofensivei în Ucraina.

Luni, la Festivalul de la Cannes, Kiril Serebrennikov şi-a început o conferinţă de presă agitând portretul celor două artiste ruse. ”Ele n-au făcut absolut nimic rău, doar au montat un spectacol”, a tunat el.

La sfârşitul lui 2023, aproximativ 20 de personalităţi ruse ale culturii, artişti, realizatori şi scriitori, au cerut eliberarea acestora.

EPURARE CULTURALĂ

De la începutul asaltului împotriva Ucrainei, în februarie 2022, represiunea vizează orice critică a regimului şi o epurare este în toi mediile culturale, somate să se plieze discursului patriotic şi militarist al Kremlinului.

Piesa respectivă a fost salutată călduros de critică şi public la momentul lansării şi a primit două ”Măşti de Aur” în 2022, principala recompensă a teatrului în Rusia.

Evghenia Berkovici, care se află în detenţie provizorie de peste un an, a cerut zadarnic, în numeroase audieri, să fie plasată în arest la domiciliu, pentru a putea avea grijă de cei doi copii.

La jumătatea lui aprilie, cele două femei au fost înscrise pe lista ”teroriştilor şi extremiştilor” întocmită de către autorităţile ruse, înainte de proces.

Evghenia Berkovici a fost condamnată la 11 zile de închisoare, după ce a manifestat împotriva ofensivei ruse în Ucraina, ieşind singură în stradă cu o pancartă pe care scria ”Nu războiului”, la 24 februarie 2022, ziua lansării asaltului. Ea a scris poeme în care a denunţat acest atac.

La fel ca ea, mii de persoane din Rusia au fost supuse reprimării puterii, de la amenzi la pedepse foarte grele, după ce s-au opus în mod public conflictului sau lui Vladimir Putin. Aproape toate figurile opoziţiei sunt în închisoare sau în exil, iar unii, ca Aleksei Navalnîi, au murit.

Luni, un tribunal militar din Siberia a condamnat la 25 de ani de închisoare un bărbat, Ilia Baburin, acuzat de ”terorism” şi ”înaltă trădare” după ce a încercat să incendieze un centru de recrutare militară. El a denunţat acuzaţii ”delirante”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.