Zeci de mii de persoane îi aduc un omagiu, duminică, la Doneţk, liderului separatist prorus din estul Ucrainei, Aleksandr Zaharcenko, numit drept "frate" şi "erou" de apropiaţii preşedintelui rus Vladimir Putin, scrie agenţia Belga.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O mulţime de admiratori, între care mulţi în lacrimi, cu flori în mâini, aşteptau în faţa sicriului, aşezat într-un teatru şi acoperit cu un drapel, preşedintelui autoproclamat din Doneţk al Republicii populare care a fost ucis vineri într-o explozie, a notat AFP. 

Într-un comunciat difuzat de agenţia de presă oficială a Republicii autoproclamate Doneţk, un consilier apropiat al lui Putin, Vladislav Surkov, a vorbit despre liderul separatist ca despre un "frate". 

Potrivit autorităţilor locale, în jur de 100.000 de persoane i-au adus deja omagiu şefului separatist. Printre acestea s-a aflat şi preşedintele Republicii separatiste Oseţia de Sud, Anatoli Bibilov. 

Transportul public a fost temporar suspendat în oraş şi bărbaţi înarmaţi au coordonat circulaţia în centrul Doneţkului. 

Pancarte uriaşe cu portretul lui Aleksandr Zaharcenko au fost ridicate şi pe una dintre ele era scris: "Avem o patrie mamă: Rusia". 

Mulţi dintre cei prezenţi acuzau Ucraina de moartea liderului lor. Autorităţile pro-ruse au decis un doliu de trei zile, până luni, şi începerea anului şcolar a fost amânată până marţi. 

Explozia dintr-o cafenea l-a ucis pe Zaharcenko, în vârstă de 42 de ani, şi a provocat moartea gărzii sale de corp şi rănirea a 12 persoane. Autorităţile rebele şi Moscova presupun că Kievul este la originea exploziei, în timp ce Ucraina atribuie acest asasinat disputelor interne din mişcarea rebelă, "susţinută şi finanţată" de Moscova, potrivit purtătoruluid e cuvânt al ministerului Afacerilor Străine. 

Conflictul dintre separatiştii proruşi şi armata ucraineană a dus la peste 10.000 de morţi de la declanşare în 2014. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.