Donald Trump şi Joe Biden se întâlnesc în această noapte - după luni de invective - pentru prima oară faţă în faţă, cu 35 de zile înaintea unor alegeri americane prezidenţiale foarte tensionate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de milioane de americani urmează  să stea cu ochii la televizor, la această primă dezbatere între preşedintele republican în exerciţiu, în vârstă de 74 de ani, şi fostul vicepreşedinte american, în vârstă de 77 de ani.

Impactul dezbaterilor televizate asupra scrutinului rămâne limitat, însă aceste întâlniri reprezintă momente puternice ale campaniei electorale, de la prima înfruntare faţă în faţă, organizată în urmă cu 60 de ani, la Chicago, între John F. Kennedy şi Richard Nixon.

La Cleveland, în Ohio, un stat-cheie susceptibil să voteze cu o tabără sau cu cealaltă, cei doi se întâlnesc pe scenă, timp de 90 de minute, sub privirea atentă a jurnalistului de la Fox News Chris Wallace, o figură respectată de ambele tabere.

Din cauza pandemiei COVID-19, nu este prevăzută nicio strângere de mână la acest duel, care începe la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României), în faţa unui public restrâns.

Devansat în sondaje de mai multe săptămâni, Donald Trump speră la o seară bună - sau la o greşeală spectaculoasă a adevrarului său democrat - pentru a se relansa.

Un nou sondaj Washington Post-ABC News publicat marţi îl prezintă înfrânt zdrobitor în statul Pennsylvania, în care a obţinut o victorie în 2016.

Odată cu apropierea scrutinului de la 3 noiembrie, el se teme că ar putea deveni primul preşedinte care nu este reales - de un sfert de secol -, de la înfrângerea lui George H. W. Bush de către Bill Clinton în 1992.

Între subiectele aflate pe agenda dezbaterii se află covid-19, Curtea Supremă, economia, probleme rasiale, bilanţurile celor doi candidaţi şi ”integritatea scrutinlui”.

LIMBAJ CORPORAL

În urma unor dezvăluiri explozve ale cotidianului The New York Times (NYT), patrimoniul lui Donald Trump şi situaţia sa fiscală ar urma, de asemenea, să deţină un loc important în discuţiile celor doi şi ar putea fi la fel de explozive.

Însă declaraţiile seci şi limbajul corporal al celor doi vor fi scrutate cu atenţie.

Locatarul Casei Albe ironizează de săptămâni de zile capacităţile fizice şi mentale ale lui "Sleepy Joe" ("Joe adormitul"), pe care-l prezintă drept o marionetă manipulată de ”stâmga radicală”.

Totul îi desparte pe cei doi candidaţi septuagenari.

Donald Trump a candidat o singură dată, în 2016, şi a creat cea mai mare surpriză din istoria politică modernă.

Intrat în politică în urmă cu o jumătate de secol, Joe Biden, senator şi apoi vicepreşedinte, speră ca această a treia sa candidatură la fotoliul de la Casa Albă - după candidaturile în alegerile primare democrate din 1988 şi 2008 - să fie cea bună.

Care este punctul tare al fostului om de afaceri republican? Capacitatea sa de a surprinde, de a sparge codurile, de a-şi impune propriile reguli, propriul stil.

”Este un participan aparte la dezbateri, nu există cu adevărat o reţetă pentru a-l înfrunta”, declară pentru AFP Aaron Kall, un profesor la universitatea din Michigan şi autorul unei cărţi intitulate "Debating The Donald".

În tabăra lui Joe Biden se mizează pe experienţa sa, pe emoatie.

”Americanii vor vedea cum arată un preşedinte”, a dat asigurări soţia sa, Jill Biden. "Calm, constant, puternic, rezistent”.

Însă frica unei gafe bântuie tabăra democrată, atât de obişnuit este acest leu al politicii cu acest gen.

Odată cu apropierea acestei mari întâlniri, Donald Trump a formulat din nou o cerere bizară, pe jumătate în glumă, pe jumătate provocator, ca Joe Biden să fie supus unui control antidopaj.

Joe Biden a refuzat să comenteze, duminică. Însă echipa sa a dat un răspuns usturător acestei solicitări.

”Dacă preşedintele crede că cea mai bună modalitate de a-şi prezenta argumentele este cu ajutorul urinei, atunci să nu se jeneze”, a declarat directoarea de comunicare a candidatului democrat, Kate Bedingfield.

Strategia nu are nimic nou. În urmă cu patru ani, Donald Trump a formulat exact aceeaşi solicitare cu privire la... Hillary Clinton.

Celelalte două dezbateri prezidenţiale sunt prevăzute la 15 şi 22 octombrie, respectiv la Miami, în Florida, şi la Nashville. în Tennessee.

Vicepreşedintele republican Mike Pence şi partenera de cursă a lui Joe Biden, senatoarea Kamala Harris, un fost procuror, are loc la 7 octombrie la Salt Lake City, în Utah.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.