Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a repostat miercuri, pe Twitter, trei clipuri antimusulmane publicate de o reprezentantă politică a extremei drepte britanice, provocând indignare pe ambele maluri ale Atlanticului şi amintind atacurile sale la adresa islamului din campania electorală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste trei clipuri, publicate şi republiate de mai mulţi ani pe reţele de socializare, au fost postate pe Twitter de către Jayda Fransen, vicepreşedinta Partidului Britain First (extremă dreapta), şi sunt intitulate ”Un imigrant musulman tăbăceşte un olandez în cârje!”, ”Un musulman distruge o statuie a Sfintei Maria!” şi ”Mulţime islamistă împinge un adolescent de pe acoperiş şi-l bate până la moarte!”.

Acest din urmă clip datează din 2013 şi a fost filmat în Egipt în cursul unor manifestaţii împotriva fostului şef al armatei Abdel Fattah el-Sisi. El a fost folosit în procesul unui bărbat care a participat la violenţe.

Însă, aşa cum se întâmplă frecvent pe conturi ale unor ”troli” de extremă dreapta, înregistrarea este arătată fără vreun context.

Originea celorlalte două înregistrări video rămâne vagă.

Ocupantul Casei Albe le-a republican miercuri dimineaţa, între ora locală 6.35 (13.35, ora României) şi 6.45 (13.45, ora României), fără comentarii.

Aceste repostări amintesc de campania prezidenţială din 2016, când candidatul Trump a propus închiderea frontierelor americane musulmanilor. I s-a reproşat, de asemenea, că a lăsat să se spună, într-o reuniune publică, faptul că musulmanii reprezintă o problemă pentru Statele Unite.

”Eu cred că islamul ne urăşte. Există un fel de ură imensă acolo. Există o ură imensă. Trebuie să mergem până la capătul lucrurilor. Există o ură incredibilă împotriva noastră”, declara, de asemenea, candidatul republican în martie 2016, într-un interviu pentru CNN.

INDIGNARE

Reacţiile au apărut imediat în Regatul Unit.

”Preşedintele Statelor Unite promovează un grup plin de ură, fascist, rasist şi extremist, ai cărui conducători au fost arestaţi şi condamnaţi. El nu este nici un aliat şi nici un prieten”, s-a revoltat deputatul laburist David Lammy.

El i s-a adresat în mod direct lui Donald Trump, căruia i-a transmis că nu este binevenit în ţara sa.

Yvette Cooper, o deputată din cadrul Partidului Laburist, şi-a exprimat regretul faţă de faptul că Trump i-a dat lui Jayda Fransen o ”tribună imensă”.

Aceasta din urmă şi-a exprimat în schimb satisfacţia faţă de platforma oferită de către preşedintele american, scriind într-un mesaj postat pe Twitter ”Dumnezeu să vă binecuvânteze Trump! Să binecuvânteze America!”.

”Trump a legitimat extrema dreaptă în propria sa ţară. Acum încearcă să facă acelaşi lucru în a noastră”, a denunţat Brendan Cox, soţul deputatei laburiste Jo Cox, asasinată în 2016 de un extremist care a fost auzit strigând în mai multe rânduri ”Britain First” în timpul crimei.

”Răspândirea urii are consecinţe, iar preşedintelui ar trebui să-i fie ruşine de el însuşi”, a adăugat el pe Twitter.

În Statele Unite, o ţară care s-a trezit cu aceste tweet-uri, democraţii şi-au exprimat consternarea.

”Sunt peste trei milioane de americani musulmani”, a reacţionat congresmenul Jim Himes, care a îndemnat la apărarea ”nu doar a democraţiei noastre, ci şi la o morală umană fundamentală împotriva acestui bărbat”.

”Este şocant şi teribil să vezi atâta islamofobie din partea preşedintelui unei ţări care protejează libertatea religioasă şi în care trăiesc milioane de musulmani”, a declarat, la rândul său congresmenul democrat Don Beyer.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.