Preşedintele american în exerciţiu intenţionează să-l graţieze pe fostul său consilier în domeniul securtăţii naţionale Michael Flynn, care a pledat în 2017 vinovat de faptul că a minţit FBI cu privire la contactele sale cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak, scrie presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Axios şi The New York Times (NYT) citează surse anonime potrivit cărora Donald Trump ar intenţiona să-l includă pe fostul general Flynn într-o serie de graţieri pe care vrea să le acorde în ultimele zile ale preşedinţiei sale.

Întâlniri secrete ale lui Michael Flynn cu fostul ambasador rus Serghei Kisliak la Washington, în decembrie 2016, înainte de învestirea lui Donald Trump, au reprezentat unul dintre elementele-cheie ale anchetei efectuate ulterior de către procurorul special Robert Mueller cu privire la o presupusă complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia.

După mai bine de doi ani de anchetă, echipa lui Robert Mueller nu a găsit, însă, vreo probă care să arate existenţa unei complicităţi.

Michael Flynn a fost nevoit să demisioneze la doar 22 de zile după ce a devenit consilier în probleme de securitate naţiuonală al lui Donald Trump.

Miliardarul a denunţat constant ancheta drept o ”vânătoare de vrăjitoare” politică şi a subliniat mereu că fostul general de armată şi fost director al Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA) este un ”om bun”.

După ce a participat la campania lui Donald Trump, Michael Flynn purtat discuţii confidenţiale cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak, în decembrie 2016.

Devenit consilier în domeniul securităţii naţionale, el a fost interogat la 24 ianuarie 2017 de către poliţia federală (FBI), însă a ascuns aceste contacte.

El a fost nevoit să demisioneze, după ce l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence.

În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat de sperjur şi să coopereze în ancheta cu privire la o presupusă complicitate cu Rusia.

Riscând şase luni de închsoare, anul trecut, el şi-a schimbat avocaţii şi strategia apărării. El a cerut anularea procedurii, declarându-se victima unei manipulări.

Departamentul american al Justiţiei şi-a retras în mai, în mod excepţional, plângerea formulată împotriva lui Michael Flynn, apreciind că ancheta care l-a vizat pe fostul general nu avea o ”bază legitimă” şi că declaraţiile acestuia, ”în pofida faptului că au fost false, nu erau importante”.

Departamentul său al Justiţiei i-a oferit astfel lui Donald Trump o victorie, care a reiterat că Michael Flynn ”este nevinovat”.

Un judecător federal a cerut însă o revizuire judiciară a dosarului.

O graţiere a lui Donald Trump ar retrage acest dosar competenţei tribunalelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.