Preşedintele american Donald Trump a dezvăluit fără să vrea, agitând în faţa presei - care a putut astfel să-l citească - textul acordului imigraţiei cu Mexicul, după ce a anunţat că o parte a documentului rămâne secretă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă jurnaliştii nu au aflat, astfel, nimic ieşit din comun.

Locatarul Casei a dezminţit marţi dezvăluiri New York Times (NYT), porivit cărora cea mai mare parte a măsurilor au fost convenite în negocieri anterioare, ceea ce minimalizează importanţa acestuii acord.

”Nu ştiu unde s-a dus (NY) Times să-şi caute povestea”, a spus miliardarul republican, care a evocat cu o zi înainte o clauză secretă ”foarte puternică” în mâinile Statelor Unite.

Iar pentru a o dovedi, el a scos o foaie de hârtie din haină, într-o întâlnire cu presa.

”Iată acordul”, a spus el. ”Nu, voi lăsa Mexicul să-l divulge la momentul potrivit”, a adăugat el.

TRĂDAT DE SOARE

Numai că foaia de hârtie, ţinută într-un soare puternic, poate fi citită în fotografiile făcute.

Pe foaia hârtie scrie că Statele Unite urmează să facă bialnţul progreselor înregistrate la frontiera de sud, ”la 45 de zile după semnarea acordului”.

Această dispoziţie nu este deloc secretă, după ce Mexicul a anunţat deja că acordul prevede un bilanţ după 45 de zile.

”Mare parte a acordului cu Mexicul nu a fost dezvăluită încă”, scrie Trump marţi, pe Twitter, delarându-se ”foarte mulţumit” de rezultatul negocierilor cu vecinul său.

Ameninţat cu taxe vamale, Ciudad de Mexico s-a angajat vineri seara să adopte mai multe măsuri în vederea opririi imigranţilor originari din America Centrală să traverseze Mexicul pentru a intra clandestin în Statele Unite.

Majoritatea acestor măsuri, inclusiv o suplimentare a trupelor la frontiera mexicană cu Guatemala, au fost convenite în negocieri anterioare, potrivit NYT.

Ministrul mexican de Externe a rămas evaziv cu privire la ceea ce exact a acceptat Mexicul în cazul unor progrese insuficiente, după 45 de zile, în ochii americanilor.

Dacă fluxul de imigranţi clandestini care traversează Mexicul către Statele Unite nu este oprit până atunci, acrodul ar putea fi revizuit, printr-o reformă a legislaţiei mexicane cu privire la dreptul de azil, au recunoscut însă autorităţile mexicane.

”Mexicul nu va eşua. Mexicul este deschis negocierilor dacă eşuăm, însă nu vom eşua”, a declarat pentru presă ministrul mexican de Externe Marcelo Ebrard.

”Totul este aici, absolut totul. Nu există nimic altceva care să nu fie în document”, a subliniat el, negând orice anexă secretă.

Donald Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale una dintre priorităţile preşedinţiei sale.

Arestările imigranţilor la frontiera de sud a Statelor Unite - aproximativ 20.000 pe lună la instalarea sa la Casa Albă - au crescut treptat de atunci. Un vârf s-a înregistrat în mai, când au fost arstate 140.000 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.