Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping ”în detaliu” despre pandemia noului coronavirus, care a ucis peste 24.000 de oameni în lume, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”China a trecut prin multe şi a dezvoltat o mare înţelegere a virusului”, a scris pe Twitter Trump.

”Lucrăm strâns împreună”, a adăugat el.

Xi Jinping i-a spus lui Donald Trump că Beijingul a fost deschis şi transparent cu privire la pandemia care a pornit în decembrie de China, potrivit televiziunii publice chineze.

El s-a transmis omologului său de la Casa Albă că China este dispusă să îmbunătăţească o coordonare în domeniul politicii macroeconomice, în vederea stabilizării pieţelor şi protejării creşterii economice, potrivit aceleiaşi surse.

Prima putere mondială înregistrează de-acum cel mai mare număr de contaminări din lume, depăşind China.

Întrebat despre depăşirea acestui prag, Trump a apreciat joi că acest lucru demonstrează capacitatea americană de a efectua teste şi a pus la îndoială datele anunţate de chinezi. El a precizat că apelul era prevăzut la ora locală 21.00 (3.00, ora României), scrie AFP.

Această discuţie intervine în contextul unei polemici dure între Washington şi Beijing declanşată de Trump care a acuzat în mai multe rânduri autorităţile comuniste de faptul că au întârziat să comunice infromaţii cruciale cu privire la gravitatea virusului, a cărui răspândire ar fi putut, în opinia sa, să fieoprită.

Pe de altă parte, lui Trump îi place să repete expresia ”virus chinez”, care irită China.

El a apărat joi folosirea acestei expresii, subliniind că noul coronavirus a fost descopeit mai întâîi la Wuhan, în centrul Chinei.

Însă Trump a păriut să-şi tempereze poziţia săptămâna aceasta, îndemnându-i pe americani să evite orice gest de ostilitate faţă de persoane de origine asiatică, pe care i-a catalogat drept nişte ”oameni formidabili”.

El a negat joi că şi-a mai îmblânzit această poziţie la cererea lui Xi.

Preşedintlee chinez ”nu mi-a cerut niciodată să-mi înmbânzesc (limbajul)”, a dat el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.