Doi jihadişti din celula supranumită "Beatles" din cadrul grupării Statul Islamic (SI) urmează să fie transferaţi miercuri în Statele Unite, pentru a fi judecaţi cu privire la luarea ostatici şi uciderea mai multor jurnalişti şi lucrători umanitari străini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexanda Kotey şi El Shafee el-Sheikh - cărora li s-a retras cetăţenia britanică - făceau parte dintr-un grup de patru supranumit de către ostatici ”Beatles”, din cauza accentului lor englez.

”Erau membrii unui grup brutal, care se face vinovat de luarea ostatici a unor cetăţeni europeni şi americani, între alţii, din 2012 în 2015”, se arată în actul de acuzare validat de un mare juriu la un tribunal federal din Alexandria, lângă Washington.

În această perioadă, grupul lor a răpit mai mulţi străini, i-a torturat şi i-a decapitat pe unii ostatici şi a pus adesea în scenă calvarul la care i-a supus în înregistrări video de propagandă.

Între victimele lor se află patru americani - jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff, ucişi în 2014, şi lucrătorii umanitari Kayla Mueller şi Peter Kassig.

Familiile acestora au salutat, într-un comunicat, ”o primă etapă în căutarea dreptăţii”.

Aceşti patru tineri americani ”au văzut suferinţele poporului sirian şi au vrut să ajute fie printr-un ajutor umanitar, fie făcând cunoscută lumii evoluţia crizei din Siria”, subliniază ele.

ELEMENTE DE PROBĂ

Prinşi în ianuarie 2018 de către forţele kurde din Siria, Alexanda Kotey şi El Shafee el-Sheikh au fost plasaţi sub controlul armatei americane în octombrie 2019, în Irak, din cauza unei ofensive turce în nordul Siriei.

Statele Unite au trimis încă din 2015 o cerere de ajutor reciproc judiciar autorităţilor britanice, pentru a obţine elemente în vederea acuzării celor doi bărbaţi în vârstă de 30 de ani.

Însă Londra a făcut o ”pauză”, în 2018, în această cooperare.

Guvernul britanic a fost supus atunci unei ploi de critici, din cauză că s-a abţinut să ceară să nu li se aplice pedeapsa capitală, în cazul în care sunt judecaţi - o încălcare a opoziţiei sale de principiu faţă de pedeapsa cu moartea.

La sfârşitul lui august, Statele Unite au dat asigurări că nu le vor aplica pedeapsa capitală celor doi jihadişti, iar justiţia britanică a putut să valideze ajutorul judiciar.

Ulterior, elemente de probă cerute au putut să fie trimise în Statele Unite.

Alt membru al celulei - Mohammed Emwazi, supranumit "Jihadi John", care s-a făcut cunoscut apărând îmbrăcat complet în negru şi având un cuţit de măcelar în înregistrări video de propagandă - a fost ucis într-un bombardament american în Siria, în noiembrie 2015.

Al patrulea "Beatle" rămâne încarcerat în Turcia.

În afară de americani, "Beatles" l-au executat pe britanicul David Haines, un lucrător umanitar decapitat în 2014, după ce a fost ţinut ostatic timp de 18 luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.