Favoriţii la principalele posturi în viitorul Guvern german - o femeie la şefia diplomaţiei, un ecologist sciitor la conducerea unui ”super”-Minister al Mediului şi un liberal la Finanţe - nu au mai deţinut funcţii ministeriale la nivel federal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Social-demcratul Olaf Scholz, care prezintă miercuri ”contractul” viitoarei coaliţii, urmează să conducă primul Guvern german alcătuit din trei partide, Partidul său Social Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal (FDP).

AFP prezintă feţele noi în posturi-cheie ale coaliţiei denumită a ”semaforului”, care urmează să fie învestită la începutul lui decembrie.

ANNALENA BAERBOCK, DE LA TRAMBULINĂ LA DIPLOMAŢIE

Fosta campioană la trambulină, candidata Verzilor la Cancelarie înfrântă, Annalena Baerbock urmează să fie prima femeie la conducerea Ministerul de Externe.

În pofida scorului istoric de mare al Verzlor în alegerile legislative din septembrie, această juristă specializată în drept internaţional, în vârstă de 40 de ani, a recunoscut că a comis ”erori” în campanie, care au costat scump tabăra ecologistă.

Annalena Baerbock i-a dezamăgit pe cei care sperau la o Cancelarie ecologistă, prin nedeclararea în Bundestag a unor prime defiscalizate, prin ”umflarea” unui curriculum vitae, iar apoi printr-o polemică devastatoare pe tema unor pasaje plagiate dintr-o carte programatică.

Copreşedintă a Verzilor, împreună cu Robert Habeck, începând din ianuarie 2018, şi deputată în Bundestag de opt ani, această mamă a două fete, absolventă a prestigioasei London School of Economics, nu a ocupat posturi ministeriale.

Annalena Baerbock, care urmează să găsească pe birou spinosul contencios al migraţiei şi diplomatic cu Belarusul, a promis să repună drepturile omului în centrul diplomaţiei germane şi preconizează mai multă fermitate faţă de Rusia şi China.

CHRISTIAN LINDNER, ”SALVATORUL” LIBERALILOR, VIITORUL MARE TREZORIER

Liderul Partidului Liberal Democrat (FDP), care s-a clasat al treilea în urma scrutinului de la 26 septembrie, Christian Lindner, în vârstă de 42 de ani, urmează să obţină prestigiosul post de ministru al Finanţelor al primei economii europene, râvnit de Verzi în cursul negocierilor de formare a coaliţiei.

Omniprezent în presă şi la talk-show-uri, criticii acestui bărbat originar din Renania de Nord-Westfalia îi reproşează faptul că a instaurat un ”cult al personalităţii” în cadrul unei formaţiunipe care o conduce de opt ani.

Membru al FDP de la vârsta de 16 ani, acest amator de bolizi sportivi este ales pentru prima oară deputat în 2009, când întâmpină dficultăţi în a se impune în faţa instanţelor partidului. El este supranumit "Bambi".

În 2017, el întrerupe negocieri în vederea formării unui guvern de coaliţie cu Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Verzii, sub conducerea Angelei Merkel, răzgândindu-se în toiul nopţii şi provocând o surpriză generală care avea să-i coste scump pe liberali, care s-au prăbuşit în sondaje.

Sub conducerea sa, FDP s-a radicalizat şi a flirtat uneori cu Partidul Alternatva pentru Germnaia (AfD, extrema dreaptă) în contestarea restricţiilor anticovid.

Christian Lindner, care se opune oricărei creşteri a impozitelor - mai ales celor bogaţi -, este un susţinător al austerităţii bugetare.

ROBERT HABECK, UN FILOSOF SCRIITOR, LA MEDIU

Ecologistul Robert Habeck urmează să aplice, la Ministerul Mediului, progranul de măsuri împotriva modificărilor climatice stabilit de către partenerii din cadrul noii coaliţiii.

Habeck, în vârstă de 52 de ani, catalogat uneori drept un ”verde pal”, a consacrat victoria ”realos” - aripa de centru a Verzilor, mai puţin radicală decât "fundis", atunci când a fost ales copreşedinte al Grünen, în urmă cu aproape patru ani.

Ales pentru prima oară deputat în Bundestag la 26 septembrie, el este considerat drept ”gânditorul” Verzilor.

Pragmatic şi cunoscut prin talentul său de orator, el a intrat în politică târziu, în urmă cu 20 de ani, şi şi-a forjat experienţa politică la nivel regional, ca ministru al Mediului al regiunii rurale Schleswig-Holstein.

Anterior, acest absolvent de Filosofie, tatăl a patru băieţi adulţi, era un scriitor de succes, prin romane pe care le-a semnat împreună cu soţia sa.

Germanii apreciază stilul relaxat al lui Habeck, care s-a lăsat filmat în timp ce-şi călca singur cămaşa, pe jos, în lipsa unei mese de călcat, înaintea unei adunări a Verzilor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.