Serviciile speciale poloneze au anunţat miercuri că au arestat doi membri ai unei ”grupări extremiste” suspectate de pregătirea unor atacuri cu explozivi şi arme vizând musulmani care trăiesc în Polonia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este vorba despre primele două arestări în rândul membrilor acestei grupări care pregătea acte de violenţă în Polonia”, a declarat pentru AFP Stanislaw Zaryn, un purtător de cuvânt al coordonatorului serviciilor speciale, fără să precizeze identitatea celor doi suspecţi.

Agenţia pentru Securitate internă (ABW) anunţă, într-un comunicat, că aceste două persoane au avut deja de-a face cu justiţia, în cadrul unei anchete cu privire la pregătirea unui atac terorist vizând Parlamentul polonez în 2013, cu ajutorul unui vehicul blindat încărcat cu patru tone de explivizi.

Planificatorul acestui din urmă proiect a fost condamnat ulterior la 13 ani de închisoare.

Potrivit lui Stanislaw Zaryn, gruparea extrmistă - al cărei nume şi mod de funcţionare nu au fost divulgate - ”se inspira din atacurile teroriste comise de către Anders Breivik şi Brenton Tarrant”, în Norvegia în 2011 şi, respectiv, în Noua Zeelandă în 2019.

Cei doi suspecţi au fost arestaţi la Varşovia şi Szczecin (nord-vest).

Unităţi antiteroriste au efectuat percheziţii în ”numeroase locuri” în centrul, sudul şi nord-vestul Poloniei, în care au confiscat substanţe chimice care permit fabricarea unor cantităţi importante de explozivi.

Potrivit unor estimări, aproximativ 20.000 de musulmani trăiesc în Polonia, o ţară cu 39 de milioane de locuitori, majoritatea de confesiune catolică.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.