Lideri în exil ai organizaţiei opozantului rus încarcerat Aleksei Navelnîi sunt arătaţi joi cu degetul de către Serviciul rus de Securitate (FSB), în cadrul anchetei cu privire la atentatul cu bombă în care a fost asasinat bloggerul militar Maksim Fomin, un fost susţinător aprig al Războiului rus în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O tânără, Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani, prezentată drept o simpatizantă a mişcării anti-Kremlin a lui Navalnîi, este acuzată de aducerea unei bombe, ascunsă într-un bust al bloggerului, care i-ar fi fost trimisă, acuză FSB într-un comunicat, de către un agent al serviciilor secrete ucrainene, Iuri Denisov, care a părăsit Rusia după asasinat.

FSB repetă teza evocată în ziua atentatului - potrivit căreia asasinatul a fost organizat de către Ucraina în cooperare cu opoziţia rusă - şi numeşte apropiaţi ai opozantului încarcerat, şi anume pe Leonid Volkov şi Ivan Jdanov.

FSB nu îi acuză în mod direct, în comunicat, pe Volkov şi Jdanov de faptul că sunt implicaţi în asasinat, însă sugerează că l-ar fi putut inspira sau îndemna la comiterea acestuia.

FSB subliniază că cei doi, care se află în exil, sunt vizaţi în anchete cu privire la ”apel la terorim”, deoarece după lansarea invaziei Ucrainei de către Rusia ei au ”îndemnat nu doar o dată la activităţi subversive în Rusia”.

FSB relevă că tânăra acuzată de asasinarea bloggerului Maksim Fomin, alias Vladlen Tatarskii, este apărată de către avocatul Dannil Berman, care i-a reprezentat pe mulţi critici ai lui Vladimir Putin şi pe jurnalistul american încarcerat, pe care-l acuză de spionaj, Evan Gershkovich.

”Ei vor (să-l acuze de) terorism pe Navalnîi, pentru ca să fie condamnat la o pedeapsă şi mai mare”, a reacţionat pe Telegram Fondul Luptei împotriva Corupţiei (FBK), interzis în Rusia.

Opozantul respinge acuzaţiile FSB şi apreciază că, în realitate, serviciile ruse însele au organizat asasinatul bloggerului.

Ivan Jdanov dă asigurări, în schimb, că este ”un inamic al regimului” rus şi îi califică pe ”Putin şi banda sa (...) (drept) asasini, bandiţi, terorişti şi fascişti”.

”Voi face totul ca regimul să se prăbuşească cât mai rapid”, scrie el.

Aleksei Navalnîi - oaia neagră a autorităţilor ruse, din cauza anchetelor cu privire la corupţia elitelor ruseşti - a fost încarcerat la începutul lui 2021, la întoarcerea în Rusia, după ce a fost îngrijit în Germania în urma unei otrăviri cu noviciok, de care acuză Kremlinul şi FSB.

El a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu privire la escrocherie, un dosar considerat larg drept motivat politic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.