Discoteca în care au murit 13 oameni duminică, într-un incendiu violent, la Murcia, era vizată de un an de zile de un ordin administrativ de închidere - care nu a fost aplicat -, au anunţat autorităţile din acest oraş din sud-estul Spaniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viceprimarul din Murcia Antonio Navarro dezvăluie că primăria a dispus încetarea activităţii discotecii în ianuarie 2022, după care a dispus aplicarea acestei decizii în octombrie, ceea ce ar fi trebui să conducă la închiderea localului.

Încetarea activităţii a fost decisă din cauză că întreprinderea care gestionează localul dispunea doar de o licentă pentru o discotecă - ”Teatru” -, însă a deschis altă discotecă în acelaşi spaţiu - ”Fonda Milagros” -, în care a avut loc incendiul sângeros, a precizat el.

Viceprimarul a dat asigurări că nici una şi nici cealaltă discotecă nu avea dreptul să fie deschisă.

”Ultima etapă a fost ordinul de punere în aplicare, în octombrie 2022, iar începând de atunci, efectiv, întreprinderea a încălcat (ordinul de închidere)”, a subliniat Antonio Navarro, fără să ofere alte informaţii despre eventuala origine a sinistrului.

VIOLENŢĂ ”EXTREMĂ”

Întrebat despre incapacitatea autorităţilor de a-şi aplica decizia, el a promis luni că primarul ca face în aşa fel încât ”toate responsabilităţile” să fie stabilite de către justiţie.

Administratorii localului au dezminţit şi au anunţat că sunt în regulă.

”Nimeni nu ne-a informat că nu mai aveam o licenţă” validă, a dat asigurări avocatul lor, Francisco Adan.

”Colaborăm cu autorităţile competente şi avem încredere în ele să clarifice faptele”, a dat asigurări Discoteca ”Fonda Milagros” într-un mesaj postat pe reţele de socializare.

Incendiul - de o violenţă ”extremă” potrivit priamrului din Murcia - a izbucnit duminică, spre ora locală 6.00 (7.00, ora României), în Discoteca ”Fonda Milagros” şi s-a extins la Discoteca ”Teatru” şi la o altă discotecă din apropiere, ”Golden”.

Poliţia a anunţat că în interiorul Discotecii ”Fonda Milagros” au murit 13 oameni.

La momentul izbucnirii incendiului, aceste persoane ”erau adunate într-un spaţiu foarte mic”, a precizat un purtător de cuvânt, Diego Seral.

”Căutările s-au terminat. Toate persoanele date dispărute şi victimele au fost găsite”, a anunţat la postul Telecinco primarul din Murcia, José Ballesta.

ŞASE VICTIME IDENTIFICATE

Locul era popular în rândul tinerilor originari din America Latină, iar între victime se află persoane din Columbia, Ecuador şi Nicaragua, dar şi spanioli, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului spaniol.

Locuitorii oraşului, care a decretat trei zile de doliu naţional, au fost îndemnaţi luni să respecte un moment de reculegere, iar o celulă de îngrijiri psihologice a fost înfiinţată.

”Este un şoc, o tristeţe. Nu putem spune nimic care să consoleze familiile şiprietenii victimelor. Nu există civinte”, a subliniat preşedintele regiunii, Fernando López Miras.

”Lucrul de care au nevoie este ca apropiaţii lor să fie identificaţi”, pentru a putea să fie ţinut doliu, a adăugat el.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei a confirmat luni seara, la AFP, că ”şase dintre victime au fost identificate cu ajutoru amprentelor digitale”.

”Corpurile sunt calcinate, iar lucrul (în vederea identificării lor) va fi foarte complicat”, a anunţat prefectul din Murcia, Francisco Jiménez.

O anchetă cu privire la cauzele dramei, în continuare vagi, a fost întârziată de căldură şi riscul surpării în discotecă. Pompierii au cerut duminică poliţiei ştiinţifice să aştepte ca temperatura să scadă înainte de a intra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.