Directorul în exerciţiu al CIA John Brennan l-a criticat duminică extrem de dur pe republicanul Donald Trump, cu numai cinci zile înainte să fie învestit preşedinte al Statelor Unite, l-a sfătuit să nu ierte Rusia pentru acţiunile ei recente şi l-a avertizat să fie atent ce spune, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste declaraţii, pe care Brennan le-a făcut într-un interviu pentru "Fox News Sunday", dezvăluie pur şi simplu tensiunile latente dintre preşedintele-ales şi comunitatea de informaţii, a cărei comandă este pe punctul să o preia pe 20 ianuarie, şi pe care a criticat-o extrem de dur.

Directorul CIA a apreciat că Trump este necesar să fie atent la ce declaraţii spontane face după ce va depune jurământul vineri, referindu-se la slăbiciunea acestuia de a face declaraţii ample pe Twitter.

”Spontaneitatea nu este un lucru care protejează interesele securităţii naţionale şi, de aceea, atunci când vorbeşte sau reacţionează, să se asigure că înţelege că implicaţiile şi impactul asupra Statelor Unite poate să fie profund”, a declarat Brennan.

”Este vorba despre mai mult decât domnul Trump. Este vorba despre Statele Unite ale Americii”, a subliniat directorul CIA.

Trump a acuzat săptămâna trecută comunitatea informaţiilor că a divulgat informaţii despre un raport neconfirmat cu privire la informaţii compromiţătoare pe care ruşii le-ar fi strâns împotriva lui Trump.

Pe Twitter, el a acuzat agenţiile de informaţii de practici care amintesc de Germania nazistă.

”Ceea ce găsesc scandalos este asimilarea comunităţii de informaţii cu Germania nazistă”, a denunţat Brennan.

”O consider o mare jignire”, a subliniat el.

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a pus de asemenea în discuţie mesajul pe care preşedintele ales îl transmite lumii atunci când spune că nu are încredere în agenţiile de informaţii ale Statelor Unite.

Trump a pus la îndoială în mod public, timp de luni de zile, concluziile spionajului american, potrivit cărora Rusia s-a aflat în spatele atacurilor cibernetice împotriva unor organizaţii politice din cadrul Partidului Democrat, după care a declarat miercuri, în prima sa conferinţă de presă pe care a susţinut-o după ce a fost ales, că Rusia se află în spatele atacurilor.

Comunitatea americană de informaţii a conchis într-un raport pe care l-a prezentat atât preşedintelui Barack Obama, cât şi lui Trump, săptămâna trecută, că Rusia a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor de la 8 noiembrie, prin atacuri informatice şi prin alte mijloce.

Ea nu a făcut însă o evaluare cu privire la succesul acestor atacuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.