Directoarea generală a postului Dojd (”Ploaia”, în rusă) - unul dintre puţinele posturi independente din Rusia - Natalia Sindeeva, care trăieşte în exil de mai multe luni, a fost declarată ”agent străin”, împreună cu alţi jurnalişti din cadrul grupului, o nouă ilustrare a presiunii exercitate asupra societăţii civile de către autorităţile ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numele Nataliei Sindeeva, al lui Vladimir Romenskii şi al Ekaterinei Kotrikadze au fost înscrise pe o listă actualizată a personalităţilor calasate drept ”agenţi străini”, publicată vineri de către Ministerul rus al Justiţiei.

Includerea lor pe această listă este justificată în mod oficial prin ”exercitarea unor activităţi politice”.

Postul Dojd a fost blocat la începutul lui martie, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, condamnată pe larg de către jurnaliştii acestei instituţii media.

Dojd s-a retras în exil în Letonia - care se învecinează cu Rusia şi a primit mai multe publicaţii libere ruseşti -, şi şi-a reluat emisiunile de la Riga, la jumătatea lui iulie.

Potrivit acestei liste difuzate vineri de către Ministerul rus al Justiţiei, sunt declaraţi ”agenţi străini” şi avocatul Mihail Beniaş şi youtuberul Ivan Iakovina.

În Rusia are loc, de la invazia Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, o reprimare fără precedent.

Autorităţile au impus o lege care pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare publicarea oricăror informnaţii - considerate ”false” de către autorităţi - despre armata rusă.

Opoziţia rusă a fost practic aneantizată, în ultimele luni, după ce majoritatea membrilor acesteia au plecat în exil sau au fost aruncaţi în închisori.

Miercuri, jurnalista şi bloggeriţa Sonia Sobceak, fiica unui fost mentor al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat că a fugit în Lituania, după ce a fost vizată într-un dosar judiciar cu privire la extorcare de fonduri pe care o respinge drept un ”raid împotriva redacţiei” sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.