Zeci de milioane de oameni din Asia de Est au înfruntat miercuri un val de frig sever, iar temperaturile sub zero grade şi ninsorile abundente au provocat haos în transporturi chiar în timpul sărbătorilor de Anul Nou Lunar, în timp ce în Afganistan 124 de persoane au murit de frig. Experţii climatologi avertizează că astfel de fenomene meteorologice extreme au devenit "noua normalitate", relatează CNN şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zăpada abundentă a acoperit miercuri zone întinse din Japonia, îngreunând traficul, forţând anularea a sute de zboruri, perturbând circulaţia trenurilor şi provocând moartea a cel puţin o persoană.

Un front atmosferic neobişnuit de rece şi un sistem de presiune atmosferică extrem de joasă au provocat căderi de zăpadă masive şi vânt puternic în Japonia începând de marţi, după ce la începutul acestei săptămâni astfel de fenomene au făcut ravagii în alte ţări asiatice.

Cel puţin 124 de persoane au murit în Afganistan la începutul acestei săptămâni din cauza temperaturilor scăzute, potrivit relatărilor din presă, în timp ce temperatura în Mohe, cel mai nordic oraş din China, a ajuns duminică la un record negativ, de minus 53 grade Celsius. În Coreea de Sud, insula turistică Jeju a anulat marţi aproape 500 de zboruri, din cauza vremii, iar navele de pasageri au fost nevoite să rămână în port din cauza valurilor uriaşe.

Coreea de Sud a emis avertismente de ninsori abundente în această săptămână, deoarece temperaturile din capitala Seul au scăzut până la minus 15 grade Celsius şi au coborât la minime record în alte oraşe.

De altfel, ninsorile din Japonia au fost deosebit de abundente în partea ţării care dă spre Coreea de Sud, în oraşul Maniwa stratul de zăpadă ajungând la un record de 93 cm în doar 24 de ore.

O persoană a murit în urma furtunii, iar alte două decese erau investigate ca fiind legate de furtună începând de miercuri dimineaţă.

Companiile aeriene interne au anulat 450 de zboruri, în timp ce 490 de zone de autostradă au fost blocate şi 57 de servicii feroviare, inclusiv un serviciu feroviar de mare viteză, au fost suspendate la nivel naţional, a declarat Ministerul Transporturilor.

Aproximativ 3.000 de persoane au rămas blocate în două gări din oraşul Kyoto, situat în vestul ţării, după ce zăpada şi vântul puternic au forţat suspendarea serviciului marţi. Unii pasageri au fost nevoiţi să doarmă pe jos în gara principală din Kyoto. Alţii au rămas blocaţi în cel puţin 15 trenuri între staţii, în unele cazuri de la sfârşitul zilei de marţi până la primele ore ale zilei de miercuri.

Toyota a anunţat că miercuri a suspendat al doilea schimb la toate cele 14 fabrici din Japonia din cauza perturbărilor cauzate de ninsorile abundente din întreaga ţară.

De asemenea, este posibil ca vântul puternic adus de această furtună să fi cauzat scufundarea unei nave de marfă înregistrate în Hong Kong între vestul Japoniei şi insula Jeju din Coreea de Sud, miercuri dimineaţă. Treisprezece dintre cei 22 de membri ai echipajului fuseseră salvaţi până miercuri la prânz, iar căutările continuau.

CITEȘTE ȘI Un cargou cu 22 de persoane la bord s-a răsturnat în largul coastelor Japoniei

Vremea aspră este de aşteptat să continue până joi.

De cealaltă parte a graniţei, în Phenian, autorităţile nord-coreene au avertizat asupra condiţiilor meteo extreme, în timp ce valul de frig străbate Peninsula Coreeană. Temperaturile în unele părţi ale Coreei de Nord era de aşteptat să scadă sub minus 30 de grade Celsius, a relatat presa de stat.

CITEȘTE ȘI Capitala nord-coreeană, Phenian, izolată de miercuri şi până duminică, din cauza unei ”boli respiratorii”

Autoritatea meteorologică din China a prognozat, de asemenea, scăderi mari de temperatură în unele părţi ale ţării şi a emis luni o alertă albastră pentru un val de frig - cel mai mic nivel dintr-un sistem de avertizare cu patru niveluri.

Ceaţa de gheaţă - un fenomen meteorologic care apare doar în condiţii de frig extrem, când picăturile de apă din aer rămân în formă lichidă - este, de asemenea, aşteptată să se producă în această săptămână, în Mohe, cel mai nordic oraş al Chinei.

NOUA NORMALITATE

"Aerul rece de la Polul Nord a ajuns direct în Coreea de Sud", după ce a trecut prin Rusia şi China, a explicat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Administraţiei Meteorologice din Coreea de Sud, Woo Jin-kyu. "Putem considera această vreme extremă - vreme extrem de caldă vara şi extrem de rece iarna - ca fiind unul dintre semnalele schimbărilor climatice", a declarat Woo.

Yeh Sang-wook, profesor de climă la Universitatea Hanyang din Seul, atribuie valul de frig extrem din Peninsula Coreeană vântului arctic dinspre Siberia şi crede că în Coreea de Sud a căzut mai multă zăpadă în acest an din cauza topirii calotelor de gheaţă din Arctica, ca urmare a încălzirii climei. "A existat o topire record anul trecut şi anul acesta", a spus el. "Când se topeşte gheaţa marină, marea se deschide, trimiţând mai mulţi vapori în aer, ceea ce duce la mai multă zăpadă în nord", a explicat el.

Pe măsură ce schimbările climatice se înrăutăţesc, regiunea se va confrunta cu vreme rece mai severă în viitor, a prognozat el. "Nu există altă (explicaţie)", a spus profesorul. "Într-adevăr, schimbările climatice se adâncesc şi există un consens între oamenii de ştiinţă la nivel mondial că acest tip de fenomen de frig se va agrava în viitor", punctează climatologul.

Kevin Trenberth, de la Centrul Naţional de Cercetare Atmosferică din SUA (NCAR), crede că "fenomenele meteorologice extreme sunt noua normalitate" şi cu siguranţă ne putem aştepta ca fenomenele meteorologice extreme să fie mai grave decât au fost înainte.

De asemenea, el a subliniat ciclurile climatice El Niño şi La Niña din Oceanul Pacific, care afectează vremea în întreaga lume. La Niña, care are de obicei un efect de răcire asupra temperaturilor globale, este unul dintre motivele pentru actualul val de frig, spune expertul american. "Există cu siguranţă o mare variabilitate naturală care apare în ceea ce priveşte vremea, dar auzim adesea despre fenomenul El Nino, iar în acest moment ne aflăm în faza La Niña. Iar acest lucru influenţează cu siguranţă tiparele care tind să apară. Şi astfel, şi acesta este un factor", a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.