Un bărbat, Niall Sheerin, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat de justiţia de la Belfast la 12 ani de închisoare - dintre care şapte ani cu executarea - după ce a fost găsit vinovat de deţinerea armei cu care a fost asasinată jurnalista Lyra McKee în 2019, în timp ce acoperea ciocniri la Londonderry, în Irlanda de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Identificat cu ajutorul ADN, el a pledat vinovat de infracţiunile de deţinere de armament şi de muniţie cu intenţia de a permite altuia să pună în pericol viaţa altcuiva.

Arma, un pistol de tip Hammerli X-Esse, de calibrul 22, a fost găsit ambalată în pungi de plastic într-o scobitură într-un stâlp, la Londonderry, în 2020, împreună cu gloanţe şi un încărcător.

Experţi balistici au conchis că arma a fost folosită în cinci rânduri în oraşul nord-irlandez în 21 de luni de mai înainte, inclusiv la 18 aprilie 2019, în uciderea jurnalistei, la vârstă de 29 de ani.

Într-o şedinţă anterioară, avocatul inculpatului a spus că acesta nu ştia cum a fost folosită arma şi a subliniat că acesta a deţinut arma doar o ”scurtă perioadă de timp”.

Noua IRA, o grupare disidentă republicană, a recunoscut că este responsabilă de moartea jurnalistei Lyra McKee.

Gruparea a prezentat ”scuze sincere şi complete” rudelor jurnalistei şi a acuzat-o că ”se afla alături de forţe inamice”, referindu-se la forţe de poliţie.

Aceste evenimente au făcut să reapară spectrul ”tulburărilor”, violenţe care i-au opus timp de 30 de ani pe republicani, în principali catolici, susţinători ai reunificării cu Irlanda, şi unionişti protstanţi, apărători fervenţi ai aparteneţei nordului Insulei Irlanda la Regatul Unit.

Acordul din Vinerea Mare, încheiat în 1998, a pus capăt acestui război civil, soldat cu 3.500 de morţi, şi a instaurat o pace fragilă, însă grupări paramilitare au rămas active.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.