Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, va vizita China săptămâna viitoare, continuând o serie de călătorii la Beijing ale unor înalţi oficiali europeni, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Josep Borrell va vizita China între 13 şi 15 aprilie, a declarat joi purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se află în prezent în China, îndemnând Beijingul să îşi folosească influenţa pe care o are asupra Rusiei pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a vizitat şi el Beijingul săptămâna trecută.

Borrell, şeful serviciului diplomatic al UE, a declarat luna trecută că va vizita China "în curând" şi a declarat că parteneriatul Beijingului cu Moscova are limite, în ciuda retoricii oficiale care susţine contrariul.

Pe de altă parte, şeful politicii externe a UE consideră că Beijingul nu poate fi un mediator în războiul din Ucraina, deoarece înclină prea mult spre Rusia, dar ar putea facilita un acord de pace cu Moscova. "China nu face distincţie între agresor şi victimă a agresiunii", a declarat Borrell în cadrul unui panel organizat în capitala spaniolă Madrid săptămâna trecută. "China nu cere retragerea trupelor ruseşti din Ucraina", a punctat el. "Dar China ar trebui să îşi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a face presiuni pentru pace în Ucraina", a adăugat el.

În opinia lui Borrell, singurul plan de pace aflat pe masă este cel prezentat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în noiembrie, care include condiţia retragerii trupelor ruseşti şi restabilirii teritoriului Ucrainei.

Borrell a mai declarat că UE nu ar accepta o situaţie ipotetică în care Rusia ar instala un regim marionetă în Ucraina, cu trupe ruseşti desfăşurate la graniţa cu Polonia, membră a UE.

CITEȘTE ȘI Xi Jinping spune că îl va suna pe Zelenski la momentul potrivit. Ce s-a întâmplat în timpul vizitei lui Emmanuel Macron şi Ursulei von der Leyen la Beijing
CITEȘTE ȘI Aflat în China, premierul spaniol îl îndeamnă pe Xi Jinping să vorbească cu Zelenski / Borrell: China ar putea să faciliteze, nu să medieze pacea în Ucraina

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.