Trimfător, Donald Trump a proclamat sfârşitul unei ”vânători de vrăjitoare” după publicarea concluziilor dosarului rus, însă nu aşa repede, i-au replicat democraţii, care au promis să continue să-l ancheteze pe preşedintele republican cu o conduită ”necinsitită” şi ”imorală”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru furioşi şi democraţii din stânga radicală este Game Over”, a proclamat miliardarul, un fost showman, într-un mesaj care imită, pe Twitter, un afiş al celebrului serial "Game of Thrones".

După 22 de luni de anchetă cu privire la un amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016, procurorul special Robert Mueller a conchis că nu a existat o înţelegere între echipa republicanului Donald Trump şi Moscova, în raportul său, publicat joi.

Însă Trump şi-a strigat o victorie, considerându-se total exonerat, cu toate că aceste concluzii nu l-au dezvinovăţit de suspiciuni cu privire la o obstrucţionare a justiţiei.

Acesta este un punct asupra căruia democraţii s-au grăbit să sublineze.

"Donald Trump şi-a petrecut întreaga preşedinţie ducând o campanie neîncetată de obstrucţionare, de intimidare şi de abuz de putere. Nimeni nu este mai presus de lege”, a tunat preşedintele Partidului Democrat Tom Perez.

Democraţii, majoritari în camera Reprezentanţilor, dispun de de puterea de a lansa anchete parlamentare, de a chema martori la audieri şi de a reclama documente.

CONGRESUL ”TREBUIE SĂ ANCHETEZE”

Faptele preşedintelui sunt ”profund alarmante” şi ”în mod indubitabil necinstite, neetice, imorale şi antipatriotice”, a acuzat Adam Schiff, preşedintele democrat al puternicei Comisii a Informaţiilor din Camera inferioară a Congresului.

”Raportul Mueller pune în evidenţă probe îngrijorătoare care arată că preşedintele Trump a obstrucţionat justiţia”, a subliniat Jerry Nadler, şeful Comisiei Judiciare.

Amândoi au ajuns la aceeaşi concluzie - Robert Mueller a aruncat cu bună ştiinţă mingea în terenul democraţilor în Congres, care trebuie de-acum ”să-l pună pe preşedinte în faţa responsabilităţii faptelor sale”.

Acelaşi lucru afirmă senatorul şi candidatul democrat la preşedinţie Bernie Sanders. "Congresul trebuie să continue să ancheteze cu privire la conduita lui Trump şi orice tentativă străină de a ne influenţa alegerile”.

În cadrul acestor anchete, democraţii i-au cerut lui Mueller să-l audieze în Camera Reprezentanţilor până la 23 mai. Administraţia Trump a anunţat că nu se va opune acestui lucru.

Obiectul tuturor criticilor democraţilor, din cauza modului în care a gestionat publicarea raportului, secretarul Justiţiei Bill Barr urmează să fie audiat din nou în Congres la 2 mai.

”IMPEACHMENT”-UL, ÎNCĂ DEPARTE

După publicarea raportului, unii dintre aleşii din aripa cea mai de stânga a partidului au agitat din nou ameninţarea unei proceduri de destituire - ”impeachment”.

Însă liderii democraţi au îndepărtat, din nou, în mod clar, această opţiune.

Ea ar fi, în acest stadiu, sortită eşecului, ţinând cont de majoritatea republicană în Senat. Iar toată lumea încă se mai gândeşte la usturătoarea înfrângere parlamentară republicană a "impeachement"-ului democratului Bill Clinton.

Cu un an şi jumătate înaintea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, opoziţia este necesar să navigheze cu atenţie în apele tulburi ale complexei anchete ruse, care i-a otrăvit peste jumătate din mandat lui Donald Trump, însă fără să răstoarne opinia alegătorilor.

Candidat la realegere în noiembrie 2020, preşedintele republican se bucură de o rată a popularităţii de aproximativ 90% în rândul republicanilor.

Aproximativ 20 de candidaţi îşi dispută învestitura democrată.

Printr-unul, două tweet-uri, democraţii care candidează la preşedinţie au reacţionat faţă de publicarea raportului, însă s-au întors rapid la campaniile lor, concentrându-se asupra subiectelor care-i îngrijorează în primul rând pe alegători, şi anume sistemul de asigurări de sănătate, locurile de muncă, educaţia, datoria studenţilor.

Această formulă le-a reuşit în alegerile parlamentare din noiembrie 2018, când le-au smuls republicanilor Camera Reprezentanţilor.

”Raportul Mueller este un ansamblu tulburător, însă nu întru totul surprinzător. Probe descriu un preşedinte care-şi plasează propriile interese înaintea celor ale ţării”, a reacţionat Pete Buttigieg, un candidat democrat devenit un fenomen la începutul campaniei.

”Ziua de azi (joi) demonstrează încă o dată că trebuie săschimbăm lanţul în 2020”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.