Departamentul de Stat american a aprobat o eventuală vânzare către România a unor rachete Javelin şi echipament aferent în valoare de 80 de milioane de dolari (aproximativ 73,3 milioane de euro), iar Agenţia americană de Cooperare în domeniul Securităţii şi Apărării (DSCA) a eliberat certificarea necesară şi a notificat Congresul cu privire la această eventuală vânzare, anunţă DSCA pe site.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul României a cerut să cumpere 263 de rachete de tip Javelin FGM-148F şi 26 de unităţi uşoare de lansare de coamndă (Javelin Light Weight Command Launch Units, LWCLU).

Potrivit DSCA, pachetul mai conţine formatori de competenţe de bază cu productivitate îmbunătăţită, tiruri de simulare de rachetă, o asistenţă tehnică a Direcţiei de Management de Asistemţă a Securităţii (SAMD), asistenţă tehnică din partea Biroului Proiectului Rachetelor Tactice Aer-Sol (TAGM), alte echipamente şi servicii asociate şi elemente de logistică şi de susţinere a programului.

Costul total al pachetului este estimat la 80 de milioane de dolari, precizează DSCA.

Această vânzare ”va susţine obiectivele politicii externe şi de securitate naţională a Statelor Unite printr-o contribuţie la o îmbunătăţire a securităţii unui aliat NATO, care constituie o forţă importantă a stabilităţii politice şi economice a Europei”, potrivit Agenţiei americane.

Ea va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor prezente şi viitoare prin construirea capacităţăii sale de apărare în conformitate cu nevoile apărării naţionale.

”România nu va avea nicio dificultate să integreze aceste echipamente în Forţele sale Armate”, apreciază DSCA.

Acest contract de vânzare de echipament şi susţinere ”nu va modifica echilibrul militar fundamental în regiune”, dă asigurări agenţia.

Principalii contractori sunt Raytheon/Lockheed Martin Javelin Joint Venture din Orlando (Florida) şi Tucson (Arizona), precizează DCSA, care precizează că nu există acorduri de compensare în acest eventual contract de vânzare-cumpărare.

Realizarea acestei vânzări nu necesită desemnarea unor reprezentanţi ai Guvernului american sau contractorilor în România, mai precizează DCSA, care dă asigurări că ”nu va exista un impact advers asupra stării de pregătire de apărare a Statelor Unite în urma vânzării.

Valoarea estimată a contractului este mai mare şi ţine cont de nevoile iniţiale, însă valoarea reală va fi mai mică, în funcţie de cerinţele finale, de autoritatea buhetară şi de un eventual acord sau eventuale acorduri semnate.

DCSA precizează că trimite acest proiect de vânzare militară străină Biroului Afacerilor Politice şi Militare al Departamentului de Stat şi Biroului de Afaceri Publice al Congresului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.