Departamentul american al Justiţiei conchide într-un raport publicat joi că a avut loc o ”cascadă de eşecuri” în reacţia forţelor de ordine faţă de atacul armat într-o şcoală din Uvalde, în Texas, soldat cu moartea a 19 copii şi a doi profesori, la 24 mai 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Echipa departamentului care a desfăşurat ancheta, lansată în zilele care au urmat atacului, a ”identificat mai multe eşecuri critice înaintea, în timpul şi după atacul armat”, se arată în acest raport de peste 550 de pagini.

Ea citează faptul că poliţiştii aflaţi la faţa locului ”nu au considerat imediat că era vorba despre un caz cu un atacator în acţiune”.

TIMPUL DE RĂSPUNS, PUS ÎN DISCUŢIE

Echipa arată cu degetul o ”cascadă de eşecuri ale comandamentului, de luare de decizii, de tactică, de politici şi de antrenament care au contribuit la aceste eşecuri şi lipsuri”.

”Atacatorul a fost ucis abia după 77 de minute de la sosirea primilor poliţişti”, subliniază autorii raportului.

În urma atacului, care a zguduit acest orăşel liniştit din texas, timpul de răspuns al poliţiei cu scopul de a opri masacrul a provocat furie şi neînţelegere, în contextul în care cei 19 agenţi de la faţa locului au aşteptat asaltul unei unităţi speciale.

În acest răstimp, forţele de ordine au primit numeroase apeluri telefonice de la persoane care se aflau în săli de clasă atacate, inclusiv de la un copil care implora ”vă rog, trimiteţi poliţia acum”.

”BLOCAŢI ÎNTR-O SALĂ”

”Victimele şi supravieţuitorii atacului arnat de la Şcoala Elementară Robb meritau mai mult”, recunoaşte într-un comunicat secretarul Justiţiei Merrick Garland, care urma să vorbească la Uvalde despre raport.

Acest document a fost realizat pe baza a 260 de interviuri şi nouă vizite, timp de 54 de zile, la faţa locului şi analizării a peste 14.100 de documente.

El a catalogat reacţia forţelor de ordine un ”eşec”, a cărui ”consecinţă a fost că 33 de elevi şi trei dintre profesorii lor, dintre care în mulţi s-a tras, au fost blocaţi într-o sală cu un atacator în acţiune timp de peste o oră, în timp ce poliţiştii au rămas afară”.

Autorii raportului precizează că ”nu îl numesc în mod voit pe autorul atacului, pentru a nu-i glorifica faptele şi din respect faţă de familiile victimelor”.

În schimb, numele şi vârsta celor 21 de victime, cu vârste cuprinse între nouă şi 48 de ani, apar în raport.

În 2022, o Comisie parlamentară texană de anchetă a înregistrat aproximativ 400 de agenţi din diverse servicii ale poliţiei care au intervenit în şcoală la 24 mai în acel an.

Comisia denunţa într-un raport o situaţie ”haotică”, o absenţă a comandamentului şi poliţişti ”apatici”.

Comandantul Poliţiei Districtului Şcolar din Uvalde a fost destituit în august 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.