Danemarca urmează să reintroducă certificatul sanitar covid-19, în urma unei creşteri puternice a numărului îmbolnăvirilor cu noul coronavirus luni, a cincea zi consecutiv, la peste 2.000 de cazuri noi în acest regat nordic cu 5,8 milioane de locuitori, în care 36 de persoane erau internate la terapie intensivă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comisia privind epidemiile a recomandat Guvernului să claseze noul coronavirus drept o «boală ameninţătoare la adresa societăţii» şi să reimpună coronapass-ul. Guvernul va da curs acestei recomandări”, a anunţat luni într-o conferinţă de presă premierul Mette Frederiksen.

Un proiect de lege urmează să fie prezentat marţi în Parlament.

Autorităţile sanitare daneze avertizau la sfârşitul săptămânii trecute cu privire la riscul unei ”supraaglomerări” a spitalelor, din cauza ”riscului covid-19, gripei şi altor boli infecţioase”.

”Autorităţile sanitare se aşteptau ca multe persoane să se infecteze (cu covid-19) şi să fie spitalizate, însă lucrurle s-au desfăşurat mai repede decât se prevedea”, a relevat Mette Frederiksen.

Luni, a cincea zi consecutiv, peste 2.000 de cazuri noi au fost raportate în acest regat nordic cu 5,6 milioane de locuitori, unde 36 de persoane erau internate la terapie intensivă.

Certificatul sanitar urmează să fie reintrodus în baruri, restuarante şi cluburi de noapte şi să fie obligatorie de la vârsta de 15 ani.

”Putem trăi cu coronavirusul. El ne permite să fim liniştiţi atunci când mergem la cinema sau la concert”, a dat asigurări premierul.

Reintroducerea certificatului sanitar covid-19 va antrena o zi ”mai dificilă acelora dintre voi care nu sunteţi vaccinaţi. Cred că aşa ar trebui să fie”, a declarat ea.

Un pionier al certificatului sanitar covid-19, pe care l-a introdus în primăvară, Danemarca l-a desfiinţat la 10 septembrie, într-o perioadă în care numărul cazurilor noi era de patru ori mai mic decât în prezent.

În Danemarca, 85,9% dintre persoanele în vârstă de peste 12 ani au fost vaccinate complet.

Potrivit şefei Guvernului, creşterea cazurilor de covid-19 este cauzată de către un ”grup mic care nu joacă după reguli”.

”Ei sunt responsabili faţă de întreaga societate daneză, la ora actuală”, a denunţat ea, îndemnându-i pe cei nedecişi să se vaccineze anticovid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.