”Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război”, îndeamnă preşedintele Consiliului European Charles Michel într-un editorial publicat în ediţia de luni a cotidianului Libération, în care revine asupra celor doi de la invazia Ucrainei de către Rusia şi asupra consecinţelor acesteia asupra colaborării între statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia constituie o ameninţare militară gravă la adresa continentului nostru european şi securităţii mondiale”, diagnostichează fostul premier belgian şi îndeamnă la pregătiri pentru orice eventualitate.

”Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război”, subliniază el.

Această pregătire şi această înţelgere, care îşi au originea într-un summit extraordinar după invazie, este necesar să se traducă într-o trecere la ”modul economiei de război”.

”A venit timpul să ne asumăm responsabilitatea propriei noastre secuităţi”, pledează el.

”Până în 2030, este necesar să depunem eforturi pentru ca să ne dublăm achiziţiile de la industria europeană”, consideră el.

”Acest lucru ne va permite să ne consolidăm industria apărării, să îmbunătăţim pregătirea în domeniul apărării şi să creăm locuri de muncă şi creştere în întreaga UE”, argumentează Charles Michel.

Charles Michel dă asigurări în acest editorial că Uniunea Europeană este necesar să-şi continue susţinerea masivă a Ucrainei în lupta împotriva invadatorului rus, mai ales după realegerea lui Vladimir Putin.

”Trebuie să ne asigurăm că Ucraina obţine ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă”, subliniază el.

”Militarii ucraineni au nevoie urgentă de gloanţe, rachete şi sisteme de apărare aeriană pentru a controla cerul. Trebuie să folosim bugetul european pentru a cumpăra echipamente militare Ucrainei. Să folosim profiturile excepţionale care provin de la activele ruseşti imobilizate pentru a a cumpăra arme Ucrainei”, propune el.

Charles Michel evocă în această lungă scrisoare deschisă un summit european prevăzut în perioada 21-22 martie la Bruxelles, ”un moment crucial al istoriei”.

El îndeamnă statele membre UE la un ”leadership puternic” în vederea ”unirii cetăţnilor noştri, întreprinderilor noastre şi guvernelor noastre în acest spirit nou în domeniul securităţii şi apărării pe continentul nostru european”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.