Valoarea pagubelor cauzate de cutremurul violent care a devastat centrul Japoniei la 1 ianuarie, soldat cu peste 230 de morţi, este cuprinsă între 6,9 şi 16,2 miliarde de euro, estimează Guvernul japonez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această evaluare priveşte pagube la clădiri şi infrastructuri - drumuri, aeroporturi, reţele - în departamentul Ishikawa, cel mai  afectat, dar şi în două departamente vecine - Toyama şi Niigata.

Intervalul sumei estimate este foarte mare ”pentru că suntem în plină evaluare a pagubelor”, a declarat vineri AFP un reprezentant al Guvermului, care precizează că acest raport a fost prezentat joi, într-o şedinţă a Consiliului Miniştrilor.

Această estimare oficială - între 1.100 şi 2.600 de miliarde yeni - este mai mare decât primele calcule parţiale ale pagubelor stabilite la începutul lui ianuarie de către sectorul privat.

Însă factura totală urmează  să fie cu mult mai mică decât factura uriaşă a cutremurului urmat de un tsunami în 2001, în nord-estul Japoniei, estimată de către Guvernul japonez la 16.900 de miliarde de yeni (147 de miliarde de euro, la acea vreme).

Acest bilanţ nu ţinea cont de perturbări ale activităţii economice şi nici de accidentul nuclear de la Fukushima, provocat de tsunami, ale căror lucrări - decontaminarea mediului, desfiiţarea centralei timp de mai multe zeci de ani, indemnizarea persoanelor evacuate - ar putea creşte la câteva sute de miliarde de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.