Curtea Supremă britanică a stabilit că examinează la 11 şi 12 octombrie o cerere a Guvernului scoţian de ieşire din acordul cu Londra pentru a organiza un nou referendum de independenţă, anunţă vineri această jurisdicţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida unui refuz repetat al Guvernului britanic, premierul scoţian Nicola Sturgeon, şefa SNP (separatist) intenţionează să organizeze un nou referendum de independenţă la 19 octombrie 2023.

Conducătoarea separatistă a sesizat Curtea Supremă, anticipând un conflict judiciar cu Guvernul central, pentru ca această să stabilească dacă Parlamentul scoţian are puterea să legifereze în vederea organizării acestui referendum, fără acordul Guvernului britanic.

Scoţienii au fost consultaţi în acest subiect în 2014, iar 55% dintre ei au decis atunci prin vot ca Scoţia să rămână în Regatul Unit.

SNP consideră, însă, că Brexitul a schimbat situaţia, după ce scoţienii i s-au opus în proporţie de 62%, în 2016.

Obiectivul SNP este ca Scoţia să adere la Uniunea Europeană (UE) ca stat independent.

Un sondaj recent de opinie, publicat la 30 iunie, arăta că alegătorii scoţieni sunt în continuare împărţiţi în acest subiect - 44% ar vota în favoarea independenţei, 46% ar vota ”împotriva” independenţei, iar 10% se declarau indecişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.