Curtea Supremă a Statelor Unite a lăsat în vigoare o lege împotriva armelor de foc adoptată în 2022 de către statul New York, care restrânge dreptul de a purta armă în ”locuri sensibile” ca Times Square, şcoli, baruri şi spitale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această lege a fost adoptată în vară de către autorităţile statului şi oraşului New York, în urma unei hotărâri istorice privind portul armelor de foc a majorităţii conservatoare a Curţii Supreme americane, adoptată cu şase din nouă voturi, în iunie 2022.

Prin acea hotărâre, cea mai înaltă jurisdicţie americană invalida o lege locală care limita - din 1913 - emiterea permiselor de portarmă newyorkezilor capabili să dovedească faptul că au o nevoie reală de protecţie.

Ea a consacrat astfel dreptul de a scoate arme de foc din locuinţă şi autoriza doar excepţii ”rezonabile” care respectă ”istoria şi tradiţiile Statelor Unite”.

Opt zile mai târziu, leguitorii din New York au adoptat această nouă lege, care interzice purtarea unei arme de mână ascunse într-o serie de locuri, de exemolu la metrou, pe stadioane, în anumite magazine.

Lobby-ul armelor Gun Owners of America şi proprietari de arme de foc au sesizat imediat justiţia atunci.

În toamnă, judecătorii au blocat anumite părţi ale legii, însă o Curte de Apel federală a stabilit că acestea pot rămâne în vigoare până când încheie dezbaterea pe fond.

Apărătorii dreptului de a purta armă s-au adresat, atunci, de urgenţă, Curţii Supreme.

Într-o hotărâre nemotivată, o majoritate a magistraţilor a refuzat să intervină în acest stadiu.

Doi dintre ei - conservatorii Samuel Alito şi Clarence Thomas - au ţinut să sublinieze că această hotărâre viza pur şi simplu ”să respecte” Curtea de Apel, lăsându-i timp să se pronunţe pe fond.

”Reclamanţii nu trebuie să fie descurajaţi de hotărârea luată” miercuri şi vor putea sesiza din nou Curtea Supremă, în cazul în care Curtea de Apel nu tranşează rapid, au subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.