Curtea Supremă a Statelor Unite a invalidat joi - cu votul a şase judecători conservatori dintre cei nouă - o lege a statului New York privind purtarea armelor de foc, consacrând astfel dreptul dreptul americanilor de a-şi scoate armele din casă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această hotărâre - luată de o majoritatea de şase dintre cei nouă judecători, toţi conservatori - intervine în timp ce Statele Unite se află în şoc după o serie de atacuri armate, inclusiv într-o şcoală primată din Texas, la 24 mai, soldat cu 21 de morţi.

”Al Doilea şi al Paisprezecelea Amendament ale Consttuţiei protejează dreptul unui individ de a purta o armă de mână pentru a se apăra în afara domiciliului său”, scre judecătorul Clarence Thomas, din partea majorităţii.

Curtea acţionează ”fără să ia în considerare eventuale consecinţe mortale ale hotărârii sale”, îşi exprimă regretul judecătorul progresist Stephen Breyer, într-un argument separat, în care subliniază că ”în 2020, 45.222 de americani au fost uciţi cu arme de foc”.

Puternicul lobby al armelor de foc National Rifle Association (NRA) a salutatimediat o ”victorie”.

Această hotărâre reprezintă, din contră, o lovitură, în opinia susţinătorilor unei mai bune încadrări a armelor de foc, cărora le va complica eforturile.

În mod concret, această hotărâre vizează o lege care limitează - îndepând din 1913 - emiterea unor permise de portarmă ascunse unor persoane care au motive să creadă că ar putea fi nevoite să se apere, de exemplu din cauza meseriei lor sau unor amennţări care le vizează.

Această lege a fost contestată în justiţie de către doi proprietari de arme de foc cărora li s-au refuzat astfel de permise, şi de către o filială a NRA.

NRA militează în favoarea unei lecturi ad literam a celui de-al Doilea Amendament al Constituţiei Statelor Unite.

Ratificat în 1791, acest amendament prevede că ”o miliţie bine organizată fiind necesară securităţii unui stat liber, dreptul pe care-l are poporul de a deţine şi de a purta arme nu va fi încălcat”.

În 1936, Curtea Supremă a stabilit că acest amendament protejează dreptul de a folosi arme în cadrul unei forţe de menţinerea ordinii, de exemplu armata saupoliţia, şi că nu este un drept individual la auto-apărare.

Ea şi-a schimbat poziţia printr-o hotărâre istorică, în 2009, prn care a stabilit pentru prima oară un drept de a deţine o armă la domiciliu pentru a se apăra.

Ea le-a lăsat, însă, oraşelor şi statelor grija de a reglementa transportul în afara domiciliului, iar aceste reglementări diferă foarte mult de la un loc la altul.

Hotărârea de joi pune capăt acestei latitudini şi bate în cuie dreptul de a purta o armă.

Iniţial ea urmează să doboare legi similare celei din statul New York, aflate în vigoare în alte state, inclusiv state foarte populate, precum California sau New Jersey.

Alte restricţii, aflate în vigoare în state în care se află la putere democraţi, ar putea fi contestate în justiţie în virtutea acestui nou cadru legal.

Aproape 400 de milioane de arme se aflau în circulaţie - în rândul populaţiei civile - în 2017, adicî 120 de arme la 100 de persoane, potrivit proiectului Small Arms Survey.

În 2021, peste 200.000 de omoruri cu arma de foc aufost înregistrate de către site-ul Gun Violence Archive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.