Curtea Penală Internaţională (CPI) a deschis o anchetă cu privire la distrugerea Barajului Kahovka, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Distrugerea Barajului Kahovka este una dintre cele mai mari catastrofe industriale şi ecologice din Europa din ultimele decenii.

Inindaţiile provocate de distrugerea barajului au distrus localităţi şi terenuri agricole, au lăsat zeci de mii de oameni fără curent şi apă şi au cauzat pagube de mediu.

”În ultimele zile, reprezentanţi CPI au vizitat regiunea Herson”, a anunţat, în discrusul său video din noaptea de duminică spre luni, Zelenski.

”În prima zi a dezastrului, procurorul general ucrainean a cerut Biroului Procurorului CPI să ancheteze dezastrul, iar ancheta a început”, a anunţat el.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului, însă este neclar dacă instalaţia a fost atacată sau dacă a cedat din cauza unor probleme structurale.

Ele se acuză de bombardamente sângeroase în timpul evacuării civililor din zonele pe care le controlează.

”Este foarte important ca reprezentanţii justiţiei internaţionale să vadă consecinţele acestui act rus de terorism cu proprii ochi şi să audă ei înşişi că teroarea rusă continuă”, a declarat Zelenski.

”Iar ea continuă prin bombardarea cea mai cinică şi mai brutală a teritoriului inundat şi zonei de evacuare”, a acuzat el.

Guvernul ucrainean facilitează ancehta CPI acordând ”acces deplin în zonele afectate, la martori, la toate informaţiile şi la probe”, anunţă Zelenski.

El anunţă că Guvernul ucrainean a ajutat la evacuarea a 4.000 de oameni din zone inundate, în sudul Ucrainei, şi a subliniat că ”situaţia cea mai gravă este, în continuare, în partea ocupată a regiunii Herson”.

Serviciile ruse Urgenţă au evacucat aproximativ 7.000 de oameni din zona inundată asupra căreia deţine controlul, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Cel puţin 14 oamni au murit în inundaţii, au anunţat duminică oficiali ucraineni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.