Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit joi că Polonia, Ungaria şi Cehia şi-au încălcat obligaţiile care le revin potrivit dreptului european, prin faptul că au refuzat să primească refugiaţi în vederea unei uşurări a situaţiei Greciei şi Italiei în criza migraţiei din 2015, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă cele trei ţări ar urma să nu fie sancţionate imediat, întrucât mecanismul adoptat în toamna lui 2015 de către o Uniunea Europeană (UE) care se confrunta cu disensiuni puternice în problema migraţiei viza să organizeze repartizarea a zeci de mii de refugiaţi până în 2017.

”Refuzând să conformeze mecanismului temporar de mutare a solicitanţilor de protecţie internaţională”, Polonia, Ungaria şi Cehia şi-au încălcat obligaţiile care decurg din dreptul Uniunii”, subliniază într-un comunicat CJUE, cu sediul la Luxemburg.

Guvernele naţionaliste şi eurosceptice aflate la putere în cele trei foste ţări comuniste au invocat motive privind repsectarea ordinii publice pentru a refuza să primească aceşti refugiaţi şi migranţi majoritar musulmani care fugeau din calea războaielor şi sărăciei din Siria şi Africa.

Aflate în prima linie a acestui aflux de migranţi care le-au suprasolicitat sisteme de protecţie socială şi de securitate, Italia şi Grecia au denunţat o lipsă a solidarităţii europene.

Germania a criticat la rândul ei atitudinea acestor trei ţări din Europa Centrală, care au refuzat să-şi ofere ajutorul, dar care au continuat să beneficieze de subsidii de la Uniune.

Peste un milion de migranţi şi refugiaşi au traversat Marea Meditarana şi au ajuns pe coastele europene în 2015, luând UE pe nepregătite şi declanţând în anumite zone o susţinere sporită a partidelor de extremă dreapta.

UE şi-a consolidat între timp frontierele externe şi a propus o susţinere financiară ţărilor terţe, precum Turcia, în vederea împiedicării migranţilor să pătrundă pe teritoriul european.

Disensiuni cu privire la problema migraţiei rămân însă puternice, iar această temă a contribuit cel puţin în parte la Brexit, impus de referendumul din 2016 şi care a devenit realitate la 31 ianuarie.

Solidaritatea Celor 27 este din nou pusă la încercare de pandemia noului coronavirus - în curs -, iar Italia şi Spania - cele mai afectate ţăridin lume - se plâng din nou de un ajutor european insuficient.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.