Inima Londrei a devenit miercuri un mic oraş sub asediu, cu echipe antitero desfăşurate pentru a suplimenta paza ambasadelor ţărilor UE şi aliaţilor NATO, după ce un terorist a intrat cu maşina în trecătorii de pe podul Westminster, înainte de a intra în curtea legislativului britanic şi de a înjunghia un poliţist ce asigura paza la Parlament. Premierul britanic a condamnat ”atacul terorist bolnav şi depravat” şi a precizat că ţinta nu a fost aleasă în mod neintenţionat de către atacator, pentru că legislativul reprezintă tocmai un simbol al democraţiei şi libertăţii din Marea Britanie, scrie Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

14.40 (16.40 ora României): Apar informaţii despre un vehicul care a călcat oameni pe podul Westminster. De asemenea, martorii susţin că au auzit mai multe focuri de armă şi au văzut un poliţist înjunghiat de un atacator în curtea Parlamentului Marii Britanii.

14.55 (16.55 ora României): Camera Comunelor îşi suspendă şedinţa, după ce în apropiere se aud focuri de armă. Mai mulţi parlamentari au auzit focuri de armă în timp ce se îndreptau pentru a vota.

15.27 (17.27 ora României): Trump anunţă, în cursul unei întâlniri, că “tocmai primeşte mai multe informaţii privind Londra. ”Ştiri importante”.

15.32 (17.32 ora României): Poliţia Metropolitană anunţă că are de-a face cu un “incident terorist” şi recomandă londonezilor să evite mai multe zone centrale, precum: Piaţa Parlamentului, Whitehall, podul Westminster, podul Lambeth, strada Victoria până la intersecţia cu Broadway şi promenada Victoria.

15.33 (17.33 ora României): Premierul Theresa May este evacuată de urgenţă în maşina sa, iar surse guvernamentale au explicat că aceasta s-a aflat la un moment dat la mai puţin de 150 de metri de atacatorul de la Westminster. De asemenea, parlamentarii şi persoanele care erau blocate în clădirea legislativului sunt evacuate din Camera Comunelor, cei mai mulţi rămân în Catedrala Westminster.

16.04 (18.04 ora României): Purtătorul de cuvânt al Downing Street confirmă că premierul este în siguranţă la Guvern, al cărui sediu nu este situat prea departe de palatul Westminster.

16.10 (18.10 ora României): Un medic de la spitalul St Thomas a declarat că o persoană şi-a pierdut viaţa, fiind vorba de o femeie care a ajuns sub autobuz după ce a fost călcată de atacator, în vreme ce mai multe persoane au răni descrise ca fiind “catastrofale”.

16.25 (18.25 ora României): Un pachet suspect este descoperit în clădirea legislativului, iar o echipă de genişti este chemată, însă alarma se dovedeşte falsă.

16.40 (18.40 ora României): Apar informaţii privind un al doilea deces, iar după mai multe minute se descoperă că este vorba despre poliţistul înjunghiat în curtea palatului Westminster. Mai multe persoane eu intervenit pentru a-i salva viaţa poliţistului, care a fost resuscitat la un moment dat de către subsecretarul de stat Tobis Ellwood.

16.46 (18.46 ora României) : Poliţia anunţă că ofiţeri suplimentari au fost desfăşuraţi în metropola Londra.

17.00 (19.00 ora României): Reprezentanţii Ambulanţei confirmă că ar fi vorba de cel puţin zece victime, care sunt tratate de paramedici în zona podului Westminster. De asemenea, mai multe spitale se pregătesc să preia persoanele rănite în atentat. Apar informaţii despre o femeie care a sărit în apele Tamisei pentru a scăpa din calea autovehicului care i-a zdrobit pe pietonii de pe pod, iar aceasta este recuperată în urma intervenţiei Poliţiei Metropolitane.

17.30 (19.30 ora României): Palatul Buckingham confirmă că autorităţile au închis clădirea în urma atentatului terorist din Westminster.

18.04 (20.04 ora României) : Poliţia Metropolitană confirmă că patru oameni au murit, inclusiv un ofiţer şi atacatorul, în vreme ce alte 20 de persoane au fost rănite. De asemenea, autorităţile au precizat că nu caută în acest moment un al doilea suspect în atentatul de la Londra.

20.12 (22.12 ora României): Autorităţile britanice confirmă că printre persoanele rănite în atentat se numără inclusiv patru studenţi, care făceau parte dintr-un grup de 13 vizitatori de la Universitatea Edge Hill din localitatea Ormskirk, situată în apropiere de Lancaster.

20.06 (22.06 ora României): Ministerul de Externe al României anunţă că printre persoanele rănite în atentat se numără şi doi cetăţeni români. De asemenea, un prieten al cuplului a susţinut că aştepta să se întâlnească cu cei doi români în zona Eye of London, după ce s-au cunoscut în timpul unei vacanţe din Thailanda.

20.53 (22.53 ora României): Premierul Theresa May îşi începe discursul de pe Downing Street, în care condamnă atacul terorist ca fiind ”bolnav şi depravat”. Aceasta explică jurnaliştilor că atacatorul nu a ales în mod neintenţionat ţinta, întrucât legislativul reprezintă un simbol pentru democraţia, libertatea şi statul de drept din Marea Britanie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.