Corpurile unui salvadorian şi fiicei sale - care s-au înecat încercând să traverseze Rio Grande, la frontiera dintre Mexic şi Statele Unite - au fost repatriate în El Salvador, unde urmau să fie înmormântate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fotografia tatălui, Oscar Alberto Martinez, în vârstă de 25 de ani, şi a fiicei sale Angie Valeria, care urma să împlinească vâsta de doi ani, zăcând la malul Rio Grande a provocat emoţia comunităţii internaţionale. Ea a devenit un simbol al dramei imigraţiei către Statele Unite.

Dricuri urmate de o coloană lungă au adus corpurile în satul La Hachadura, în apropiere de frontiera cu Guatemala. Victimele urmau să fie înmormântate luni într-un cimitir la periferia capitalei San Salvador, după un priveghi în noaptea de duminică spre luni.

Cei doi imigranţi s-au înecat la 23 iunie, iar corpueile lor au fost descoperite pe malul mexican al Rio Grande, în apropiere de Matamoros, în statul mexican Tamaulipas.

”Oscar şi bebeluşul său au devenit un simbol, care atrage atenţia la nivel naţional şi internaţional asupra dramei imigraţiei, ce are loc de mult timp”, a declarat pentru AFP Cesar Rios, directorul Institutului salvadorian al Migrantului (Insami).

El subliniază că, în fluxul de imigranţi dinspre El Salvador şi alte ţări din America Centrală către Statele Unite, ”există zilnic un mort sau un dispărut” din cauza multiplelor riscuri cu care se confruntă candidaţii la emigrare.

Cazul lui Oscar Martinez şi al fiicei sale ilustrează ”ineficienţa politicilor guvernelor” care nu reuşesc ”să garanteze o viaţă demnă” cetăţenilor lor şi ”posibilitatea ca tinerii să se proiecteze în viitor”, apreciază Rios.

El subliniază că majoritatea fluxurilor imigraţiei către Statele Unite sunt cauzate de sărăcie şi insecuritatea din ţările de plecare.

”El Salvador este în doliu”, a declarat Miguel Montenegro, coordonatorul Comisiei pentru Drepturile Omului (CDHES), un ONG salvadorian. ”Moartea lui Oscar şi a fiicei sale obligă la o reflecţie asupra cauzelor care provoacă plecarea oamenilor” în exil, a subliniat el.

Nivelul sărăciei şi ”disperarea” de nu putea îmbunătăţi nivelul de trai la faţa locului sunt atât de mari, încât oamenii nu ezită să-şi rişte viaţa pentru a pleca din ţară, a subliniat Montenegro.

Atât timp cât vor continua să existe cauzele care produc exodul, El Salvador va continua să plângă tragedii, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.