Preşedintele iranian Hassan Rohani a acuzat miercuri Statele Unite, inamicul Republicii islamice, că răspândesc "teama" în jurul noului coronavirus al cărui bilanţ în Iran este de 19 morţi, adică cel mai grav după China, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu ar trebui să permitem Americii să adauge un virus, numit frica extremă (...) de coronavirus", a declarat Rohani în cadrul unei reuniuni a cabinetului, a doua zi după ce secretarul de Stat american Mike Pompeo a făcut o declaraţie prin care solicita Iranului "să spună adevărul" cu privire la subiectul epidemiei de pneumonie virală în ţara sa. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Kianouche Jahanpour a anunţat decesul altor patru persoane. 44 de noi cazuri cu infecţii cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Bilanţul a ajuns la 19 morţi.  

Aproape 140 de persoane, între care adjunctul ministrului Sănătăţii, au fost infectate cu Covid-19 în mai mult de zece provincii din Iran şi cea mai mare parte dintre vecinii Republicii islamice au pus în practică măsuri de restricţii privind deplasarea şi plasamentul în carantină. 

Şcoli, universităţi şi centre culturale sau sportive au fost închise iar numeroase evenimente reprogramate pentru a permite echipelor sanitare să dezinfecteze spaţiile şi mijloacele de transport publice iraniene. 

De la anunţul primelor două decese în 19 februarie, la Qom, oraş şiit din centrul ţării care atrage pelerini şi teologi din lumea întreagă, Guvernul a promis să fie mai transparent după ce a fost acuzat că nu dă importanţă bilanţului de epidemie de pe teritoriul său. 

"Şi americanii se află în dificultate în faţa coronavirusului. 16.000 de persoane au murit de gripă (în SUA), dar ei nu vorbesc de propriii morţi", a adăugat Rohani.        

Marţi, preşedintele iranian a făcut apel la calm, afirmând că epidemia nu este mai rea ca altele din Iran. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.