Coreea de Nord a organizat, în noaptea de miercuri spre joi, o paradă cu tractoare şi camioane în loc de obişnuitele tancuri de asalt şi rachete, la cea de a treia defilare în mai puţin de un an în această ţară dotată cu puterea nucleară, potrivit presei de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Defilarea a fost mai puţin provocatoare decât cele dinainte, constând de această din membri ai Ministerului Căilor de Fier, companiei aeriene Air Koryo sau complexului de îngrăşăminte chimice Hungnam, fără vreo menţionare sau exhibare a vreunor arme strategice.

Dictatorul Kim Jong Un a apărut, purtând un costum gri-deschis, la miezul nopţii, în timpul unor focuri de artificii, şi a ”adresat salutări călduroase întregii populaţii a ţării”, potrivit KCNA, care nu citează vreun fragment de discurs.

”Supraveghem situaţia îndeaproape”, a dat asigurări AFP un oficial de la Ministerul sud-coreean al Apărării.

”Este necesară o analiză mai aprofundată, pentru a avea precizări”, a adăugat el.

Publicul, care nu a purtat mască, a putut să vadă studenţi înarmaţi cu arme de foc, agenţi purtând combinezoane portocalii şi măşti de gaze sau unităţi paramilitare motorizate, potrivit unor imagini difuzate.

Cele mai impresinante arme au fost piese de artilerie remorcate de tractoare conduse, potrivit KCNA, de către agrcultori, membri ai cooperativelor, ”pentru a-i bombarda pe agresori şi forţele lor vasale cu o putere de foc care anihilează, în caz de urgenţă”.

Obişnuotele rachete uriaşe - reale sau false - au fost înlocuite, în punctul culminant al defilării, de către brigada de pompieri din cadrul forţelor securităţii publice.

Phenianul a folosit defilări militare, în ami multe rânduri, în trecut, pentru a transmite mesaje atât în străinătate, cât şi propriei populaţii, în general al anumite aniversări.

Joi regimul marchează 73 de ani de la înfiinţarea Republicii Democratice Populare Coreea (RDPC), numele oficial al nordului peninsulei.

Însă regimul organizează rareori trei parade în mai puţin de un an - o defilare militară în ianuarie cu ocazia Congresului Partidului Muncitorilor şi alta în octombrie, la marcarea a 75 de ani de la înfiinţarea organizaţiei.

Nordul nu a mai procedat la niciun test nuclear sau tir de rachetă balistică intercontinentală (ICBM) din 2017.

În locul acestora, regimul a căutat să foloseadă paradele pentru a transmite ”un mesaj comunităţii internaţionale”, fără să rişte o escaladare, analizează un cercetător de la Institutul Coreean al Unificării Naţionale din Seul, Hong Min.

CONSOLIDAREA MORALULUI MILITARILOR

”Singurul alt mod de a-şi arăta armele strategice este de a le lansa, ceea ce implică riscul de a provoca proteste şi de a antrena noi sancţiuni internaţionale”, spune Hong.

Phenianul este vizat deja de numeroase sancţiuni, din cauza programelor sale de înarmare nucleară şi al rachetelor balistice, interzise.

Însă parada de joi este prima paradă de acest fel şi are ”scopuri întru totul interne”, potrivit lui Hong.

Coreea de Nord s-a izolat şi şi-a închis frontierele cu scopul de a se proteja de răspândirea covid-19, care a apărut pentru prima oară în China vecină, sporind astfel presiunea asupra economiei sale muribunde.

Prin această defilare, Phenianul îi onorează pe civili, ”pentru a înfrunta dificultăţile acumulate şi provocările şi pentru a consolida astfel solidaritatea în această perioadă”, estimează Hong.

Negocieri în dosarul nuclear cu Statele Unite sunt suspendate după eşecul summitului de la hanoi, în februarie 2019, al lui Kim Jong Un şi Donald Trump.

Reprezentantul actualului preşedinte american Joe Biden pentru Coreea de Nord şi-a expirmat în mai multe rânduri voinţa de a se întâlni cu omologii săi nord-coreeni ”oriunde, oricâînd”.

Administraţia Biden a promis o ”abordare practică, calibrată” şi eforturi diplomatice în vederea determinării Phenianului să-şi abandoneze programul de înarmare - un lucru de care Coreea de Nord nu s-a arătat niciodată pregătită.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) anunţa la sfârşitul lui august ”semne” care arată că Nordul şi-ar fi repormit reactorul care produce plutiniu, la complexul nuclear Yongbyon.

AIEA aprecia că aceste semne ale funcţionării reactorului sunt ”profund tulburătoare”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.