Fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye a fost condamnată, vineri, la opt ani de închisoare, pentru că a beneficiat în mod ilegal de fonduri din servicii de securitate, o pedeapsă care se adaugă celei pe care o ispăşeşte deja, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Park, în vârstă de 66 de ani, se află deja în detenţie după condamnarea sa din aprilie la 24 de ani de închisoare pentru abuz de putere în scandalul răsunător care a suscitat ample manifestaţii. 

Ea nu a fost prezentă când tribunalul din districtul central de la Seul a decis pedeapsă de şase ani pentru deturnare de fonduri din Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) şi doi ani pentru că a intervenit ilegal în desemnarea candidaţilor din partidul său Conservator în legislativele din 2016. 

Pedepsele nu au fost cumulate, ceea ce înseamnă că ea va ispăşi o pedeapsă totală de 32 de ani în spatele gratiilor. 

Ea a fost găsită vinovată că a sustras un total de 3,3 miliarde de woni (2,6 milioane de euro), deturnaţi prin şefii unor întreprinderi sud-coreene. 

"Sumele pe care acuzata le-a primit sau pe care le-a cerut se ridică la peste 23 de miliarde de woni", spunea judecătorul în aprilie. 

Trei foşti şefi ai NIS au povestit că au sustras sume din casele de bani ale organizaţiei la ordinului lui Park, a dezvăluit tribunalul. 

Parchetul o acuză pe fosta preşedintă că s-a folosit de bani pentru a-şi întreţine domiciliul privat, a finanţat un magazin unde prietena ei Choi Soon-sil îi realiza ţinute şi alte servicii private, între care masaje. 

Choi, prietena secretă şi personajul central al scandalului, a fost condamnată şi ea la 20 de ani de închisoare pentru abuz de putere, corupţie şi intervenţii în afaceri ale Statului. Ea s-a folosit de legături privilegiate cu Park pentru a obţine prin şantaj milioane de euro de la întreprinderi, între care gigantul Samsung. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.