Phenianul intenţionează să transforme complexul turistic emblematic Munţii Kumgang (Munţii de Diamant) într-o staţiune turistică internaţională, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, la un an după distrugerea, la ordinul dictatorului Kim Jong Un, a unor clădiri construite de către Coreea de Sud, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest ansamblu, care se voia un simbol al cooperării economice între cele două Corei, a fost construit de către Hyundai Asan, o filialăa grupului sud-coreean Hyundai.

Obiectivul era atragerea a mii de turişti sud-coreeni la complexul Kumgang, considerat unul dintre cele mai frumoase situri din peninsulă.

Kim a ordonat anul trecut, într-o perioadă de tensiuni intercorene, să se distrug aceste instalaţii ”jalnice”, realizate de către Coreea de Sud, pe care le-a comparat cu nişte ”corturi de bogătaşi instalate într-o zonă sinistrată”.

Potriivt KCNA, premierul nord-coreean Kim Tok Hun a efectuat o vizită la faţa locului şi a subliniat ”necesitatea reconstruirii staţiunii turistice în felul nostru” şi transformarea ei într-un ”complex turistic râvnit de întreaga lume”.

Premierul a îndemnat la transformarea sitului într-o staţiune ”turistică modernă de dimensiune internaţională”.

Acest complex turistic era unul dintre cele două cele mai importante proiecte intercoreene, alături de complexul indistrial Kaesong, închis din 2016, în care întreprinderi sud-coreene angajau forţă de muncă din Coreea de Nord.

Situat în apropierea frontierei intercoreene, Kumgang era o destinaţie turistică care se adresa sud-coreenilor până când, în 2008, un militar nord-coreean a ucis prin împuşcare o femeie care s-a îndepărtat de zonele autorizate. De atunci, vizitele au fost suspendate de către Seul.

Coreea de Nord a dorit mult timp ca această activitate profitabilă să se reia, însă ea ar fi încălcat sanţciunile economice internaţionale impuse Phenianului din cauza programelor sale nuclear şi balistic.

În iunie, Phenianul a distrus Biroul intercoreean de legătură, care se afla pe teritoriul său şi care era finanţat de către Seul, unul dintre simbolurile unei destinderi în peninsulă, tunând că nu are niciun interes să negocieze.

”Regimului domnului Kim îi va fi dificil să găsească resursele necesare în vederea unei reamenajări a Kumgang şi are nevoie de investiţii externe, însă el semnalează în acest fel că acordă mai puţină importanţă partenerilor săi sud-coreeni”, apreciază Leif-Eric Easley, un profesor la Universitatea Ewha de la Seul.

În opinia sa, Kim exercită, totodată, în acest fel, o presiune asupra preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, pentru a profita financiar de Seul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.