Coreea de Nord a declarat, joi, că a testat cu succes noua sa rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu combustibil solid, potrivit presei de stat, la câteva zile după ce Phenianul a ameninţat că va doborî avioanele de spionaj americane care i-au încălcat spaţiul aerian, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta Hwasong-18 - un nou tip de ICBM cu combustibil solid, care ar fi fost lansată de armata nord-coreeană o singură dată, în aprilie - a zburat 1.001 kilometri la o altitudine maximă de 6.648 km înainte de a se prăbuşi în Marea de Est, a relatat KCNA, folosind denumirea coreeană pentru Marea Japoniei.

Potrivit experţilor, timpul de zbor de aproximativ 70 de minute este, de asemenea, similar cu unele dintre lansările anterioare de ICBM ale Coreei de Nord.

Lansarea, despre care KCNA a precizat că a fost supervizată de liderul nord-coreean Kim Jong Un, a fost o "mare explozie" care a zguduit "întreaga planetă", a adăugat media de stat.

Kim Jong Un a promis, de asemenea, că o "serie de ofensive militare mai puternice" vor fi lansate până când SUA şi Coreea de Sud îşi vor schimba politicile faţă de Nord, a relatat KCNA.

Confirmarea lansării, despre care armata sud-coreeană a raportat miercuri, survine într-un moment în care relaţiile dintre cele două Corei sunt la cel mai scăzut nivel. Kim Jong Un a descris anul trecut statutul ţării sale de putere nucleară ca fiind "ireversibil" şi a cerut continuarea dezvoltării armelor, în special a armelor nucleare tactice.

În replică, Seulul şi Washingtonul au promis că Phenianul se va confrunta cu un răspuns nuclear şi cu "sfârşitul" actualului său guvern dacă va decide să folosească arme nucleare împotriva lor.

Această lansare "este o provocare gravă care subminează pacea şi securitatea peninsulei coreene" şi încalcă sancţiunile ONU împotriva Phenianului, a declarat miercuri Statul Major sud-coreean, cerând să pună capăt unor astfel de acţiuni.

Naţiunile Unite, Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Franţa, au condamnat, miercuri, ferm acest lucru.

Statele Unite au "condamnat cu fermitate" acest tir, "care încalcă în mod flagrant mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", potrivit unei declaraţii a unui purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, care depinde de Casa Albă.

"Acesta inflamează în mod inutil tensiunile şi riscă să destabilizeze situaţia de securitate din regiune", a adăugat Adam Hodge.

În februarie, Phenianul a mai lansat un Hwasong-15, care a parcurs 989 de kilometri.

Luni, Coreea de Nord a ameninţat că va doborî avioanele de spionaj americane care i-au încălcat spaţiul aerian şi a condamnat planul Washingtonului de a desfăşura un submarin cu rachete balistice în apropierea peninsulei coreene.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării, SUA "şi-au intensificat activităţile de spionaj dincolo de nivelul de război", referindu-se la avioanele de spionaj americane care au efectuat în luna iulie mai multe zboruri, calificate drept "provocatoare", în opt zile consecutiv.

"Nu există nicio garanţie că un accident la fel de şocant ca prăbuşirea avionului de recunoaştere strategică al armatei americane nu va avea loc în Marea de Est a Coreei", a adăugat purtătorul de cuvânt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.