Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, a anunţat miercuri armata de la Seul, la câteva zile după ce Phenianul a ameninţat că va doborî avioanele de spionaj americane care i-au încălcat spaţiul aerian, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord a tras o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est", a declarat Statul Major al Seulului, folosind denumirea coreeană pentru Marea Japoniei. 

Relaţiile dintre cele două Corei sunt la un nivel minim istoric. Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a descris anul trecut statutul ţării sale de putere nucleară ca fiind "ireversibil" şi a cerut dezvoltarea în continuare a armelor, în special a armelor nucleare tactice.

Ca răspuns, Seulul şi Washingtonul au promis că Phenianul se va confrunta cu un răspuns nuclear şi cu "sfârşitul" actualului său guvern dacă va decide să folosească arme nucleare împotriva lor.

În acest an, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament în ciuda sancţiunilor, inclusiv testarea celor mai puternice rachete balistice intercontinentale (ICBM).

Luni, Coreea de Nord a ameninţat că va doborî avioanele de spionaj americane care i-au încălcat spaţiul aerian şi a condamnat planul Washingtonului de a desfăşura un submarin cu rachete balistice în apropierea peninsulei coreene.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării, SUA "şi-au intensificat activităţile de spionaj dincolo de nivelul de război", referindu-se la avioanele de spionaj americane care au efectuat în iulie mai multe zboruri, considerate drept "provocatoare", timp de opt zile consecutiv.

Aceeaşi sursă a declarat că un avion de recunoaştere a pătruns de asemenea în spaţiul aerian nord-coreean deasupra Mării Japoniei în mai multe rânduri.

Într-o declaraţie citată de agenţia de presă de stat KCNA, purtătorul de cuvânt a avertizat asupra riscului unui "accident" care ar fi putut rezulta în urma acestui tip de acţiune, cum ar fi "prăbuşirea avionului de recunoaştere strategică al US Air Force" în Marea Japoniei.

Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că un avion de spionaj american a încălcat spaţiul aerian al ţării de două ori luni dimineaţă, potrivit unei declaraţii separate.

Kim Yo Jong a declarat că Phenianul nu va răspunde direct la activităţile de recunoaştere ale SUA în afara zonei economice exclusive a ţării, dar va lua în schimb "măsuri decisive" dacă armata americană va depăşi linia de demarcaţie militară maritimă.

Washingtonul declarase în aprilie că unul dintre submarinele sale cu rachete balistice şi arme nucleare va vizita un port sud-coreean pentru prima dată în ultimele decenii, fără a preciza data exactă.

Ca răspuns la testele de armament ale Coreei de Nord, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a intensificat în acest an cooperarea în domeniul apărării cu Washingtonul, organizând exerciţii militare comune.

Yoon va participa săptămâna aceasta la summitul NATO din Lituania, unde unul dintre obiective este de a consolida cooperarea cu membrii Alianţei în faţa ameninţărilor din partea Coreei de Nord.

Coreea de Sud şi Statele Unite urmează să înceapă în luna august principalele lor manevre militare anuale comune, cunoscute sub numele de Ulchi Freedom Shield.

Coreea de Nord consideră aceste exerciţii ca fiind repetiţii pentru o invazie a teritoriului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.