Coreea de Nord a criticat dur miercuri Statele Unite, care preconizează să efectueze manevre militare comune cu Seulul în decembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul şi Seulul au renunţat anul trecut la aceste exerciţii aeriene anuale, într-o perioadă de ”dezgheţ” al relaţiilor cu Phenianul.

Însă negocieri schiţate de preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-corean Kim Jong Un se află într-un punct mort.

Un purtător de cuvânt al Pentagomului, David Eastburn, a anunţat săptămâna aceasta că Statele Unite ”nu intenţionează să renunţe la manevrele comune” cu Seulul prevăzute în acest an.

Acest anunţ reprezintă ”o declaraţie de confruntare”, care riscă să afecteze procesul diplomatic, a denunţat miercuri un oficialnord-coreean de rang înalt.

”Noi am subliniat în numeroase ocazii că aceste exerciţii militare comune ne vor obliga să reconsiderăm măsurile importante pe care le-am luat deja”, a declarat Kwon Jong Gun, de la Ministerul nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

”Răbdarea noastră este aproape la capăt”, a avertizat el.

Kwon Jong Gun a făcut parte din delegaţia nord-coreeană care a participat la ultimele discuţii cu privire la dosarul nuclear cu americanii, în Suedia, la începutul lui octombrie.

Phenianul a plecat de la masa discuţiilor declarându-se dezamăgit de lipsa de soluţii ”noi şi creative” propuse de Washington.

Negocierile se află într-un punct mort în urma eşecului summitului de la Hanoi, în februarie, între Trump şi Kim.

Washingtonul şi Phenianul nu au reuşit, atunci, să se înţeleagă cu privire la o desfiinţare a programelor nuclear şi balistic nord-coreene în schimbul unei ridicări a sancţiunilor economice impuse regimului

Phenianul, care cere Washingtonului să schimbe abordarea până la sfârşitul anului, a procedat ulterior la tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.