Transcrierea convorbirii telefonice dintre Donald Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul căreia primul i-a cerut celui de-al doilea să ancheteze cu privire la adversarul său Joe Biden, ridică vălul asupra discuţiilor în general secrete ale preşedinţilor americani cu alţi lideri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă întâlnirile bilaterale între şefii de stat sunt precedate frecvent de o sesiune de declaraţii convenite despre relaţiile ”stânse”, ”excelente” sau ”speciale” între ţările lor, în faţa camerelor de luat vederi, conţinutul discuţiilor însele este considerat drept ”top secret” şi este publicat abia ani mai târziu, pentru cărţile de Istorie.

În cazul convorbirilor telefonice ale preşedinţilor americani, secretul este şi mai strict păstrat, odată ce Casa Albă nu publică în mod sistematic lista apelurilor telefonice ale şefului Executivului.

Biblioteca prezidenţială a lui Bill Clinton a publicat, în urmă cu un an, transcrieri declasificate ale apelurilor telefonice şi întâlnirilor bilaterale ale lui Clinton cu Boris Elţîn de la 23 ianuarie 1993 şi până la demisia preşedintelui rus, la 31 decembrie 1999.

Publicând miercuri transcrierea apelului telefonic al lui Zelenski către Trump, Casa Albă a precizat că ”nu” este vorba despre ”verbatim”, ci despre un ”memorandum al conversaţiei telefonice”, elaborat pe baza notiţelor luate de către consilierii preşedintelui, însărcinaţi să asculte conversaţia din "Situation Room", o sală ultrasecurizată, situată în subsolul Casei Albe.

”Aceasta este o practică stabilită de mult timp, menită nu doar să păstreze o urmă a apelului, ci să-l protejeze totodată pe preşedinte în cazul în care un lider sau un Guvern străin ar povesti minciuni flagrante despre acest apel”, explică pe Twitter Larry Pfeiffer, un fost director al Situation Room în timpul lui Barack Obama, care a gestionat numeroase apeluri prezidenţiale.

30 DE MINUTE DE DISCUŢIE

Conversaţiile telefonice ale preşedintelui american nu mai sunt înregistrate de mult timp, a precizat Pfeiffer, care a fost de asemenea şef de cabinet al directorului CIA, după care a subliniat că aceste notiţe nu sunt neapărat exhaustive, pentru că, în funcţie de subiectele discutate şi de interlocutor, ele merg de la ”transcrierea completă, uşor revăzută, la o dare de seamă vagă, redactată sumar”.

Aşa cum a fost făcută publică de către Executivul american miercuri, discuţia între Trump şi Zelenski arată că cei doi lideri, care nu se mai întâlniseră vreodată, caută să creeze o relaţie personală.

”Felicitări pentru marea victorie”, spune Trump în preambul, care are privilegiul să deschidă discuţia cu fostul actor în vârstă de 41 de ani, ce tocmai fusese ales la conducerea Ucrainei.

În pofida faptului că Zelenski îi reproşează cu jumătate de gură lui Trump că nu-i vorbeşte suficient de des, discuţia reflectă relaţia asimetrică dintre miliardarul american şi preşedintele ucrainean, care oscilează între servilism, când se declară ”1000%” de acord cu el, şi linguşire, când îl anunţă că a ”fost la Trump Tower” în ultimul său sejur la New York.

Publicarea acestei discuţii a provocat, de altfel, reacţii aprinse în Ucraina, unde unii o cataloghează o ”ruşine” pentru Kiev.

Documentul Casei Albe precizează că discuţia a durat o jumătate de oră, de la ora locală 9.03 (16.03, ora României), la ora locală 9.33 (16.33, ora României), pe 25 iulie, şi că cei care iau notiţe se află în "Situation Room".

El arată de asemenea că, atunci când Zelenski anunţă că Ucraina vrea să cumpere lansatoare de rachete antitanc de tip Javelin, preşedintele american îi răspunde ”m-ar plăcea să ne faceţi un serviciu”.

Liderul democrat Adam Schiff a catalogat această discuţie drept un comportament ”mafiot”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.