Germania şi-a reafirmat luni voinţa de a-şi asuma o mai mare responsabilitate în regiunea Sahel, în faţa ameninţării jihadiste, aşa cum a invitat-o Franţa, însă subiectul împarte profund Gvernul Angelei Merkel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Stabilitatea acestei regiuni constituie un factor esenţial al propriei noastre securităţi în Europa şi observăm cu îngrijorare o deteriorare continuă a situaţiei la faţa locului”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Cancelariei germane, Ulrike Demmer, într-o conferinţă de presă la Berlin.

Ea a amintit că Angela Merkel vrea ca Germania ”să dorească şi să-şi asume o responsabilitate mai mare la faţa locului”.

Concret, ministrul Apărării Annegret Kramp-Karrenbauer, numită şi AKK, preşedinta Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) a lui Merkel, a pledat în weekend în favoarea unui mandat consolidat al armatei germane în partea de sud a Saharei.

Ea a dat ca exemplu Franţa, ”care este implicată la faţa locului printr-un mandat mult mai robust” decât al armatei germane, cantonate în prezent în principal în Mali, în misiuni de formare şi supraveghere, sub controlul strict al parlamentarilor germani.

Concomitent, Angela Merkel şi tabăra sa conservatoare este necesar să se înţeleagă cu pacifismul tradiţional al opiniei naţionale germane, puternic ancorat după al Dolilea Război Mondial, şi al Partidului Social Democrat (SPD), care-i este partener în cadrul marii coaliţii (GroKo).

”Noi nu acceptăm nicio ofensivă militară prost pregătită şi nicio redefinire de către Ministerul Apărării a politicii extrerne germane”, a avertizat într-un interviu, duminică, noua preşedintă SPD, care promovează un viraj la stânga a partidului, Saskia Esken.

În urma acestor fricţiuni, Guvernul german a anunţat că refuză, a doua oară, o cerere franceză de a trimite forţe speciale în cadrul unui plan de consolidare european în vederea încadrării fragilei armate din Mali.

Acest refuz a fost condamnat, într-un răspuns scris, confidenţial, la o interpelare parlamentară a Partidului Liberal german (FDP), a declarat luni un purtător de cuvânt al formaţiunii pentru AFP.

Parisul şi-a exprimat dorinţa să fie trimise astfel de forţe europene în Sahel, în cadrul unei unităţi intitulate Combined Joint Special Operations Task Force (CJSOTF), cu scopul de a sprijini eforturile celor 4.500 de militari francezi din cadrul Operaţiunii Barkhane.

Franţa - a cărei armată este prezentă în Sahel don 2013 - consideră că miza este ajutorarea unei consolidări a armatelor din Mali, Nigeria şi Burkina Faso în faţa atacurilor jihadiste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.