Premierul ucrainean Denîs Şmîhal avertizează joi că contraofensiva armatei ucrainene împotriva forţelor ruse ”va lua timp”, dar se declară ”optimist” în privinţa succesului acesteia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vom desfăşura operaţiuni ofensive inteligente, iar din acest motiv (contraofensiva) va lua timp”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Londra, unde are loc o Conferinţă Internaţională a Reconstrucţiei Ucrainei, şeful Guvernului de la Kiev.

”Contraofensiva este alcătuită din multe operaţiuni militare. Unele dunt ofensive, altele sunt defensive”, a declarat el.

”Din nefericire, în timpul pregătirii acestei contraofensive, ruşii s-au pregătit şi ei. Sunt atât de multe câmpuri de mine, încât asta încetineşte mult înaintarea trupelor”, a continuat el.

”Noi ne batem după regulile NATO”, a mai declarat Denîs Şmîhal.

Armata ucraineană nu va abandona ”niciun militar” pe teren, spre deosebire de ruşi, pentru care ”vieţile oamenilor nu contează”, a spus el.

”Sunt întru totul optimist privind eliberarea teritoriilor noastre ocupate de ruşi”, a subliniat Denîs Şmîhal, prezent la Londra de miercuri, cu scopul de a convinge investitori străini publici şi privaţi să contribuie la recinstrucţia Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că înaintarea pe câmpul de luptă este ”mai lentă decât cea dorită”, la câteva săptămâni după lansarea contraofensivei.

”Anumite persoane cred că este vorba despre un film hollywoodian şi se aşteaptă la rezultate imediate. Nu e aşa”, a declarat el BBC.

”Ceea ce este în joc sunt vieţile oamenilor”, a sublniat el.

Rusia a anunţat, la rândul său, că forţele ucrainene şi-au redus operaţiunile în sudul şi estul Ucrainei şi că acestea sunt pe cale să se ”regrupeze” după ce au suferit pierderi în contraofensivă.

”După ce a purtat în mod activ ostilităţi în ultimele 16 zile, suferind pierderi semnificative, inamicul şi-a redus activotatea şi este pe cale să-şi regreupeze” forţele, a declarat, potrivit agenţiilor ruse de presă, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, la o euniune a Consiliului rus de Securitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.