Ambasadorii la UE au convenit, miercuri, asupra unui mandat de negociere cu Parlamentul European cu privire la o decizie privind neacceptarea documentelor de călătorie ruse eliberate în Ucraina şi Georgia. Această decizie reprezintă un răspuns la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi la practica Federaţiei Ruse de a elibera paşapoarte internaţionale ruse rezidenţilor din regiunile ocupate. Totodată, această hotărâre vine în urma deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în 2008, arată comunicatul de presă al Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentele de călătorie ruse care sunt eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina ori în teritoriile separatiste din Georgia sau cele care sunt eliberate persoanelor cu reşedinţa în aceste regiuni sau teritorii nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obţinerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spaţiului Schengen.

„Prin anexarea ilegală a regiunilor ucrainene, Rusia a făcut încă o dată dovada nerespectării flagrante a ordinii internaţionale bazate pe norme. Nu vom recunoaşte niciodată încălcarea drepturilor fundamentale ale Ucrainei şi Georgiei la independenţă, suveranitate şi integritate teritorială. UE rămâne în unanimitate şi cu fermitate alături de aceste două ţări şi de cetăţenii lor”, a afirmat Vít Rakušan, ministrul afacerilor interne al Republicii Cehe, potrivit sursei citate.

Statele membre ale UE deja nu recunosc documentele de călătorie ruse eliberate în aceste regiuni sau sunt pe cale de a nu le recunoaşte. Această decizie urmăreşte să stabilească o abordare comună, să asigure buna funcţionare a politicii privind frontierele externe şi a politicii comune a vizelor şi să garanteze securitatea statelor membre ale UE.

Care sunt etapele următoare 

Pe baza acestui mandat, preşedinţia este pregătită să înceapă discuţiile cu Parlamentul European, conform sursei menţionate.

De la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în martie 2014, Rusia eliberează paşapoarte internaţionale ruse rezidenţilor din Crimeea. Această practică a fost extinsă în zonele necontrolate de guvern din regiunile Doneţk şi Luhansk în aprilie 2019, iar apoi în regiunile ocupate Herson şi Zaporijia în iulie 2022. Eliberarea sistematică a paşapoartelor ruse în aceste regiuni ocupate constituie o nouă încălcare a dreptului internaţional şi a integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei Ucrainei.

UE a condamnat în repetate rânduri în termenii cei mai fermi acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina, exprimându-şi solidaritatea deplină cu poporul ucrainean. Statele membre ale UE au respins cu fermitate şi au condamnat fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor şi teritoriilor ucrainene, precum şi recunoaşterea de către Rusia a independenţei teritoriilor georgiene Abhazia şi Osetia de Sud.

Ca reacţie la anexarea Crimeei de către Rusia şi la cele mai recente evoluţii ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, au fost introduse o serie de sancţiuni individuale şi economice. De asemenea, UE a suspendat integral acordul de facilitare a eliberării vizelor dintre UE şi Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.