Consiliul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), o coaliţie a opoziţiei iraniană în exil, cu sediul în Franţa, este suspectată de asasinarea, împreună cu Israelul, a omului de ştiinţă iranian în domeniul nuclear Mohsen Fakhrizadeh, acuză luni secretarul general al Consiliului Suprem de Securitate Naţională Ali Shamkhani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Postul iranian de televiziune de limbă engleză Press TV a dezvăluit că arma folosită în asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh a fost produsă în Israel.

”Armele recuperate de la locul actului terorist poartă logoul şi indiciile industriei militare iraniene”, a declarat o sursă anonimă pentru Press TV.

Israelul nu a răspuns acestor acuzaţii iraniene.

Ministrul israelian al Informaţiilor Eli Cohen a declarat luni, la postul 103 FM, înainte de dezvăluirile Press TV, că nu ştie cine sunt autorii acestui asasinat.

Mohsen Fakhrizadeh, puţin cunoscut în Iran, dar pe care puterile occidentale îl suspectează că a condus cercetări menite să doteze Republica islamică cu arma atomică, a fost asasinat vineri, la periferia de est a Teheranului.

”A fost un asasinat foarte complicat, comis de la distanţă, cu dispozitive electronice”, a declarat luni secretarul general al Consiliului Suprem de Securitate Naţională Ali Shamkhani.

”Avem unele indicii, însă gruparea «Monafeghin» a fost cu siguranţă implicată, iar elementul criminal din spatele (asasinatului) este regimul sionst (din Israel) şi Mossadul”, serviciile israeliene de informaţii externe, a acuzat el.

Teheranul desemnează prin ”Monafeghin” Consiloiul Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), o coaliţie de grupări iraniene de opoziţie aflate în exil, cu sediul la Paris, care vrea să pună capăt regimului şiit de la Teheran.

Iranul îl înmormântează luni pe Mohsen Fakhrizadeh, la un cimitir din nordul Teheranului, potrivit televiziunii de stat.

Ministrul iranian al Apărării a ameninţat cu răzbunarea lui Fakhrizadeh, atribuită de către oficiali religioşi şi militari Israelului.

Fakhrizadeh a fost asasinat cu o mitralieră telecomandată, dezvăluia duminică agenţia semioficială iraniană de presă Fars, iar potrivit postului arab Al Alam TV, armele folosite în atac au ”controlate prin satelit”.

”Noi deţinem supremaţia regională în informaţii, iar în acest domeniu suntem pregătiţi, ne sporom vigilenţa acolo unde este necesar”, a declarat ministrul israelian al Informaţiilor Eli Cohen pentru postul de radio, întrebat despre eventuale represalii iraniene.

Cotidianul radical iranian Kayhan, al cărui redactor-şef este numit de către liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a îndemnat într-un editorial, duminică, la atacarea portului israelian Haifa, în cazul în care se adevereşte implicarea Israelului în asasinat.

Însă liderii iranieni sunt conştienţi de dificultăţile militare şi politice ale unui atac în Israel, care ar complica orice eforturi ale preşedintelui  ales american Joe Biden de relansare a unei destinderi cu Teheranul, după ce preia, la 20 ianuarie, fotoliul de la Casa Albă.

Tensiunile între Teheran şi Washington au crescut din 2018, după ce Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a reimpus sanţciuni care au aruncat economia iraniană într-o recesiune violentă.

Teheranul s-a retras treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat prin acord, ca represalii, însă Biden a anunţat că vrea ca Statele Unite să revină în acord, dacă Republica islamică revine la rândul său în acesta.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.