Consiliul Europei (CoE) salută vineri progrese realizate în domeniul luptei împotriva corupţiei parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor în Ucraina, în toiul invaziei ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul statelor împotriva corupţiei (GRECO) al CoE salută faptul că Ucraina ”a pus în aplicare în mod satisfăcător sau a abordat în mod satisfăcător 15 dintre cele 31 de recomandări” care i-au fost făcute, ”chiar dacă rămâne multă treabă de făcut”.

”GRECO ţine să recunoască ataşamentul profund al Ucrainei faţă de acţiunea pe care o desfăşoară, într-un moment extrem de dificil pentru un stat membru, aruncat într-un război de agresiune declarat de Federaţia rusă”, anunţă într-un comunicat CoE.

”Această perioadă de conflicte obligă ţara să adopte ţara marţială, să declare starea de urgenţă şi să-şi ajusteze priorităţile. Într-un asemenea context, este remarcabil că Ucraina şi-a continuat acţiunea de implementare a recomandărilor GRECO”, salută CoE.

GRECO arată că actualul nivel al conformării faţă de recomandări nu mai este ”insuficient per ansamblu”, aşa cum era după un precedent raport, din aprilie 2022.

Grupul invită Ucraina să prezinte măsurile pe care le-a adoptat pentru a implementa recomandările restante până la sfârşitul lui martie 2024.

Ucraina a fost zguduită la începutul anului de un important scandal de presupusă corupţie în aprovizionarea armatei.

Kievul a destituit oficiali politici şi a făcut percheziţii.

Autorităţile ucrainene dau asigurări că fac din lupta împotriva corupţiei o prioritate, în contextul în care efortul de război depinde în mare parte de susţinerea Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite.

UE a făcut, la rândul său, din lupta împotriva corupţiei o condiţie a aderării Ucrainei la blocul european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.