Consiliul de Securitate al ONU dezbate joi ”problema palestiniană”, anunţă miercuri Organizaţia, la o zi după un val de indignare internaţional provocat de vizita ministrului israelian al Securităţii Naţionale Itamar Ben Gvir pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ONU a confirmat în mod oficial informaţii dezvăluite de diplomaţi, potrivit cărora cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate se reuneşte joi, la ora locală 15.00 (22.00, ora României) pentru a dezbate ”situaţia în Orientul Mijlociu, şi anume problema palestiniană”.

Un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, Stephane Dujarric, a reiterat miercuri, într-o conferinţă de presă, anunţul adjunctului său de marţi.

Antonio Guterres ”îndeamnă toate părţile să se abţină să ia măsuri care pot creşte tensiunile la şi în zona Ierusalimului”.

ONU, al cărei Cinsiliu de Securitate a adoptat mai multe rezoluţii privind conflictul israeliano-palestinian, a reafirmat marţi ”importanţa menţinerii statu-quoului în Locurile Sfinte”.

Cel de-al treilea cel mai sfânt loc al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului - Esplanada Moscheilor sau Muntele Templului - se află în Oraşul Vechi al Ierusalimului - în sectorul palestinian ocupat şi anexat de către Israel.

În virtutea unui statu-quo istoric, non-musulmanii pot veni în sit la anumite ore, dar nu se pot ruga.

Însă, în ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naţionalişti, se roagă pe ascuns, un gest denunţat drept o ”provocare” de către palestinieni şi mai multe ţări din Orientul Mijlociu.

Noul ministru israelian al Securităăţii Naţionale Itamar Ben Gvir (extremă dreapta) a efectuat marţi o scurtă vizită pe Esplanada Moscheilor, declanşând un val de condamnări internaţionale - inclusiv ale Statelor Unite, aliatul istoric al Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.