Alegătorii din oraşul german Hamburg i-au penalizat duminică pe conservatorii cancelarului Angela Merkel, împingându-i pe locul al treilea în primul test electoral de când lidera CDU Annegret Kramp-Karrenbauer a anunţat că nu mai doreşte să o succeadă pe Merkel, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sondajele de la urne au indicat că la patru zile după ce un trăgător rasist a omorât 11 persoane în oraşul Hanau, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania va fi exclus din Parlamentul din Hamburg, coborât sub pragul minim necesar de 5%.

„Naziştii afară”, au scandat susţinătorii social-democraţilor victorioţi (SPD) şi ai verzilor.

Potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne publicat de televiziunea ZDF, SPD a obţinut 38% din voturi, în scădere  cu 7 puncte faţă de 2015, dar a rămas cel mai puternic partid din Hamburg, care este în mod tradiţional de centru-stânga.

Creştin-democraţii cancelarului Merkel (CDU) au obţinut 11%, cel mai slab rezultat înregistrat vreodată în Hamburg.

În urmă cu două săptămâni, lidera CDU Annegret Kramp-Karrenbauer a aruncat partidul în haos anunţând că se retrage, lăsând deschisă cursa pentru succesiunea cancelarului Merkel.

Merkel, cancelar de aproape 15 ani, a anunţat că nu va mai candida în viitoarele alegeri federale, care vor avea loc în octombrie 2021.

Cei mai mari câştigători au fost Verzii, reflectând puterea avută la nivel naţional, datorată îngrijorărilor în creştere legate de schimbările climatice. Verzii şi-au dublat voturile, la 25,5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.