Forţele de ordine federale au reuşit evacuarea protestatarilor din Capitoliu, după ce Serviciile Secrete, FBI şi Garda Naţională din Maryland au răspuns solicitării poliţiei Capitoliului de a interveni. Mai mulţi protestatari care îl susţin pe Trump au pătruns, miercuri, în clădirea Capitoliului de la Washington în ziua în care este validată alegerea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, scrie BBC. Poliţia Capitoliului a reţinut câţiva protestatari care intrau în clădire. Unii demonstranţi au ajuns până în sala Senatului, căţărându-se pe ziduri, moment în care poliţiştii au scos armele. De asemenea, poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri ale Congresului, în timp ce manifestanţi susţinători ai lui Trump au protestat faţă de validarea victoriei Joe Biden în faţa Capitoliului, într-o atmosferă tensionată. Preşedintele american ales a declarat că incidentele reprezintă o revoltă, şi nu un protest şi a spus că democraţia SUA a fost atacată. La rândul său, Trump le-a cerut susţinătorilor săi care au intrat în clădirea Capitoliului să meargă acasă, spunându-le că sunt "foarte speciali". Anterior, Trump a denunţat o lipsă de "curaj" a vice-preşedintelui său Mike Pence, după ce acesta a anunţat că nu se va opune certificării victoriei lui Biden, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cel puţin 13 persoane au fost arestate în timpul incidentelor de la Capitoliu
CITEȘTE ȘI Joe Biden, despre incidentele de la Capitoliu: Acesta nu este un protest, este o răzvrătire

UPDATE - Mai multe surse au declarat pentru CNN că nu este clar când va fi reluată sesiunea Congresului american pentru a certifica victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Liderii vor ca situaţia să fie, mai întâi, readusă sub control.

„Capitoliul este în curs de evacuare. Când va fi sigur, ne vom relua responsabilităţile constituţionale. Acestea sunt Statele Unite. Nu vom permite ca legea gloatei să submineze statul de drept”, a declarat reporterilor Hakeem Jeffries, membru în Camera Reprezentanţilor.

Potrivit CNN, înainte de izbucnirea incidentelor - în timpul cărora o femeie a fost împuşcată şi se află în stare critică -, Congresul certificase doar 12 dintre cele 538 de voturi ale electorilor americani. Toate aceste voturi, din Alabama şi Alaska, erau acordate lui Donald Trump.

Procesul de certificare funcţionează alfabetic, începând cu statul Alabama.

Liderii din Congres au fost evacuaţi din complex şi vor fi duşi la Fort McNair, potrivit unui oficial al forţelor de ordine.

McNair este o bază armată din Washington DC.

Evacuarea este în curs.

UPDATE - Trump le-a cerut susţinătorilor săi să meargă acasă, numindu-i ”foarte speciali”

Preşedintele SUA Donald Trump le-a cerut susţinătorilor săi care au intrat în clădirea Capitoliului să meargă acasă, spunându-le că sunt "foarte speciali".

”Vă înţeleg durerea. Am avut nişte alegeri care ne-au fost furate. A fost o victorie uriaşă şi toată lumea ştie, în special cealaltă tabără. Dar trebuie să mergeţi acasă acum. trebuie să avem pace. Trebuie să avem lege şi ordine”, a afirmat Trump.

Trump i-a acuzat pe oponenţii săi pentru violenţele care au avut loc miercuri.

”Nu putem merge pe mâna acestor oameni. Trebuie să avem pace, aşa că mergeţi acasă. Vă iubim. Sunteţi foarte speciali”, a transmis Trump simpatizanţilor săi.

 UPDATE - Reporterii baricadaţi într-un birou din Capitoliu au salutat venirea ofiţerilor ca semn că în curând clădirea va fi în siguranţă, scrie NBC.

Un sistem de securitate din interior i-a alertat pe toţi să se adăpostească. Poliţia a continuat să spună că cei din interior sunt mai în siguranţă aşteptând unde se află.

„Mulţumim pentru ce faceţi”, au spus repporterii care au rămas în Capitoliu.

Serviciile Secrete ale SUA, FBI şi Garda Naţională din Maryland vor sprijini poliţia Capitoliului în timp ce ofiţerii încearcă să reţină şi să disperseze mulţimea de susţinători ai lui Trump.

Divizii de agenţi în uniforme şi agenţi speciali răspund apelului, a fost confirmat pentru NBC.

FBI a confirmat de asemenea că va ajuta poliţia pentru „ aproteja proprietatea federală şi siguranţa publică”.

Guvernatorul din Maryland, Larry Hogan, a spus că a ordonat Gărzii Naţionale a statului să acţioneze rapid în sprijinul poliţiştilor din oraş.

UPDATE - Joe Biden, despre incidentele de la Capitoliu: Acesta nu este un protest, este o răzvrătire

Preşedintele ales Joe Biden a reacţionat, miercuri, după incidentele de la Washington, cerându-i lui Trump să apară la televizor şi să condamne comportamentul susţinătorilor săi.

“Cuvintele unui preşedinte contează, indiferent cât de bun sau rău este acel preşedinte. În cel mai bun caz, cuvintele unui preşedinte pot să inspire. În cel mai rău caz, pot să incite. În consecinţă, îi cer preşedintelui Trump să apară la televizor pentru a-şi respecta jurământul şi pentru a apăra Constituţia şi să ceară încheierea acestui asediu”, a declarat Joe Biden.

 

 

UPDATE - „Acest atac asupra Capitoliul nostru nu va fi tolerat şi cei implicaţi vor fi puşi sub acuzare”, a scris Pence pe Twitter.

Pence, care a insistat că nu poate modifica rezultatul alegerilor prezidenţiale în ciuda presiunilor făcute de Trump, prezida plenul Congresului, miercuri, când protestatarii au intrat în clădire şi el a fost dus la adăpost.

În prezent, în faţa Capitoliului se află câteva sute de persoane, potrivit imaginilor difuzate de NBC. Susţinătorii lui Trump au intrat în clădire, unde s-au confruntat cu poliţia şi o persoană a fost rănită prin împuşcare.

Plenul a fost suspendat, clădirile Capitoliului, inclusiv cea a Senatului au fost evacuate, iar Casa Albă a anunţat că Garda Naţională se îndreaptă spre locul incidentelor.

UPDATE - Trump le-a transmis protestatarilor care au pătruns în Capitoliu "Fără violenţă!". Poliţia Capitoliului a cerut întăriri pe măsură ce demonstranţii au pătruns în clădire. Protestatarii au ajuns pe balcon, cu steaguri şi au strigat "SUA" şi "Stop furtului", potrivit BBC.

Un purtător de cuvânt al Department of Homeland Security a spus că membrii Serviciului Secret şi al Serviciului de protecţie Federal sunt pregătiţi să ofere asistenţă.  

Ministerul Apărării nu a decis încă dacă să trimită Garda Naţională pentru a sprijini forţele de ordine locale

Cei care au intrat în clădire au încălcat legile federale şi ar putea fi puşi sub acuzare. 

Poliţia Capitoliului i-a reţinut pe câţiva dintre protestatari pe măsură ce continuau să pătrundă în clădire. 

Unii demonstranţi au ajuns până în sala Senatului, căţărându-se pe ziduri, moment în care poliţiştii au scos armele. . 

UPDATE - Sesiunile care aveau loc la Senat şi Camera Reprezentanţilor au fost amânate în contextul ciocnirilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine.

Parlamentarii s-au adunat să confirme alegerea democratului Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, un rezultat pe care cei aflaţi în stradă în contestă.

Fotografiile transmise de mass-media arată demonstranţi adunaţi în faţa clădirii Senatului. Iar în unele apar indivizi care au arme.

În acest context, Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter adresat demonstranţilor în care le cere să "sprijine Poliţia Capitoliului şi forţele de ordine".

"Ei sunt de partea ţării noastre", a scris el. "Fiţi paşnici!".

Mass-media din SUA a relatat că în clădirea Capitoliului, unde au intrat mai multe persoane, a fost folosit gaz lacrimogen. Primarul Muriel Bowser a dispus stare de asediu începând cu ora 18.00 locală.

Mike Pence, vice-preşedinte al SUA, a fost evacuat într-o locaţie protejată după ce demonstranţii au pătruns în Capitoliu. 

UPDATE - "Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce trebuia făcut pentru a proteja ţara şi Constituţia noastră", a scris pe Twitter locatarul de la Casa Albă. 

Pence şi-a prezentat argumentele într-o scrisoare publicată chiar înainte de deschiderea sesiunii extraordinare a Congresului menită să certifice oficial rezultatele alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie.     

Preşedintele Donald Trump, care refuză să-şi recunoască înfrângerea, i-a cerut în mai multe rânduri lui Mike Pence, care prezidenază această sesiune, să profite de acest lucru şi să refuze să recunoască victoria democratului.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump.

Miliardarul republican le-a cerut partizanilor săi să protesteze faţă de validarea de către aleşii Congresului a victoriei opozantului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în interiorul Capitoliului. 

"Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului", a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană, aleasă în Camera Reprezentanţilor.         

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.